21/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

ISTRAGA TAJNE SLUŽBE SAD: Ovo su propusti koji su doveli do pucnjave na Trampa u Pensilvaniji

ISTRAGA TAJNE SLUŽBE SAD: Ovo su propusti koji su doveli do pucnjave na Trampa u Pensilvaniji

Istraga američke Tajne službe otkrila je „rupe“ u komunikaciji i nedostatak marljivosti uoči pucnjave 13. jula na mitingu kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima, Donalda Trampa, u Batleru, u Pensilvaniji, u kojem je bivši predsednik ranjen u uho, a jedan učesnik skupa ubijen.

Vršilac dužnosti direktora Tajne službe, Ronald Rou, izjavio je danas da je došlo do opuštanja koje je dovelo do kršenja bezbednosnih protokola i da će disciplinske mere biti preduzete po potrebi, preneo je Rojters.

Tomas Metju Kruks izveo je atentat na Trampa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji 13. jula, kada mu je naneo povredu uha.

Nešto manje od dva meseca kasnije, ponovo je pokušano ubistvo bivšeg predsednika SAD.

Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa, Rajan Vesli Raut, uhapšen je nedugo nakon što je pobegao pošto su agenti Tajne službe otvorili vatru na njega, jer je uperio poluautomatsku pušku ka golf klubu bivšeg predsednika Donalda Trampa u Vest Palm Biču na Floridi, dok je Tramp igrao golf.

Podsetimo, policija je pre dva dana navodno pronašla eksploziv u automobilu u blizini mesta na kojem je Donald Tramp održao miting na Long Ajlendu.

Izvori u policijskoj upravi okruga Nasau su rekli novinaru One America News Network, Džejmsu Lalinu, da je mesto skupa „probijeno“.

Pored toga, policajci su, navodno, „pronašli eksplozivnu napravu u jednom od vozila“.

Reagovali smo na sumnjivu situaciju u Koloseom Nasu. Međutim, nije bilo validnosti da je pronađena eksplozivna naprava – rekao je za Njuzvik, zvaničnik zadužen za bezbednost, što je bilo u suprotnosti sa prvobitnim izveštajima da je pronađen eksploziv u automobilu nedaleko od mesta gde je Donald Tramp držao miting na Long Ajlendu.

Takođe, iranski hakeri koji su upali u internu komunikaciju predizbornog štaba Donalda Trampa poslali su mejlove sa informacijama koje su dobili ljudima povezanim sa kampanjom Džoa Bajdena krajem juna i početkom jula, saopštile su američke obaveštajne agencije u zajedničkom saopštenju.

Nema naznaka da je Bajdenova kampanja odgovorila na ova pisma, saopštio je FBI. Osim toga, prema obaveštajnim agencijama, ukradene informacije iz Trampove kampanje slate su i američkim medijima.

Prema izvoru The Washington Posta, hakeri su, koristeći pseudonime, poslali mejlove najmanje trojici demokratskih savetnika za predsedničku kampanju u to vreme.