23/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

INVESTICIONI SAMIT ZA ZAPADNI BALKAN: Premijerka Brnabić putuje u London!

INVESTICIONI SAMIT ZA ZAPADNI BALKAN: Premijerka Brnabić putuje u London!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće sutra na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ovaj samit, koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), okupio je i druge lidere regiona, ali i ministra spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dejvida Camerona.

Tokom samita, premijerka Srbije odraće je bilateralne sastanke sa predsednicom EBRD-a Odil Reno-Baso, kao i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Ovi susreti će biti prilika da se razmotre potencijalne investicione mogućnosti i regionalni projekti, posebno sa fokusom na zelenu tranziciju i veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom sistemu.

Jedna od ključnih tema samita biće promocija zelene tranzicije, a poseban panel biće posvećen ovoj temi. Na panelu će učestvovati resorni ministri, među kojima se ističe ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Ova tema je izuzetno važna za region, a zelena tranzicija predstavlja ključni korak ka održivom razvoju i smanjenju zagađenja životne sredine.

Evropska banka za obnovu i razvoj je jedan od najvećih investitora u regionu Zapadnog Balkana. Osnovana 1991. godine, ova banka je počela kao podrška zemljama istočnog bloka u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji. Sada, EBRD posluje na tri kontinenta i sarađuje sa više od 60 zemalja, što je jasan pokazatelj njenog značaja i uticaja na globalnom nivou. Ovaj samit predstavlja važan korak ka daljem jačanju saradnje i unapređenju investicija u regionu Zapadnog Balkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO: