20/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

HOĆETE U ŠTRAJK? MOŽE, ALI SNOSIĆETE POSLEDICE: Luis Figo ZAGRMEO, poslao jasnu poruku pobunjenicima

INFO

Fudbaleri širom sveta sve glasnije ističu problem nedostatka odmora i prevelikog broja obaveza. Rodri, fudbaler Mančester sitija, najavio je mogućnost štrajka fudbalera zbog sve većeg broja utakmica i produženja sezone do sredine jula, a podršku je dobio od Žila Kunde, igrača Barselone.

Foto: Tanjug/AP

Pokrenuo ustanak: Rodri

Legendarni Luis Figo se oglasio povodom ovog pitanja, ističući da igrači treba da budu protagonisti i da je vreme da se njihov glas čuje. Međutim, on nije potpuno protiv ideje da se smanji broj utamkmica, ali smatra da bi eventualno umanjenje trebalo da ima određene posledice.

– Naravno, ovo je uvek komplikovana tema za diskusiju. Igrači imaju ugovor sa entitetom, odnosno klubom, a na nama je da pronađemo najbolje rešenje. Logično je da ima sve više utakmica, to je prosto efekat grudve snega koja se kotrlja nizbrdo. Što je više utakmica, to su veći ugovori. Ako se broj mečeva smanji, moraju i plate da budu niže. Zato je potrebno da se napravi balans, ali isti je jako teško naći – rekao je Figo.

Podsetimo, fudbaleri ističu da se već duže vreme suočavaju sa preopterećenjem utakmicama, nedovoljnim odmorom i povećanim rizikom od povreda. Rodrijev Siti bi mogao da odigra čak 73 utakmice ove sezone, a Svetsko klupsko prvenstvo u novom formatu dodatno bi produžilo sezonu do sredine jula sledeće godine.

Svetsko klupsko prvenstvo u novom formatu trebalo bi da se održi od 15. juna do 15. jula naredne godine u SAD, međutim, FIFA se suočava sa problemima oko televizijskih prava, lokacije održavanja utakmica i nagradnog fonda. Fudbaleri su sve glasniji u iznošenju svojih problema i zahteva za boljim uslovima, a pitanje preopterećenosti utakmicama postaje sve aktuelnije.

BONUS VIDEO