23/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

HITNO SE OGLASIO PIO FOND SA VAŽNIM SAOPŠTENJEM: „Nemamo mi veze sa tim, optužbe su neosnovane“!

HITNO SE OGLASIO PIO FOND SA VAŽNIM SAOPŠTENJEM: "Nemamo mi veze sa tim, optužbe su neosnovane"!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) saopštio je danas da su neosnovane optužbe na račun Fonda PIO na društvenim mrežama zbog dugog čekanja na donošenje rešenja na pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica za roditelje dece sa teškoćama u razvoju.

Iz Fonda objašnjavaju da ova institucija ne prima zahteve i ne donosi rešenja o pravu na negu i pomoć drugih lica ukoliko ta lica, među kojima su i deca, nemaju staž osiguranja.

– Lekarske komisije Fonda PIO rade uslužna veštačenja po zahtevima koje nam prosleđuju centri za socijalni rad i nalaz, ocena i mišljenje lekara se, po obavljenom veštačenju, odmah vraćaju centrima, kako bi doneli rešenje i u slučaju ostvarenog prava, uveli lice u isplatu –  navodi se u saopštenju i dodaje da svaki roditelj koji je ušao u postupak ostvarivanja prava za svoje dete dobro zna proceduru i nadležnosti ali da se ipak na društvenim mrežama vodi hajka protiv Fonda PIO.

Ističe se da je veštačenje ozbiljan i vrlo odgovoran postupak koji, svakodnevno, rade lekari specijalisti Fonda PIO i da se godišnje u proseku u svim filijalama Fonda obavi 17.000 veštačenja za potrebe centara za socijalni rad.

Iz Fonda naglašavaju da država intenzivno jača sistemske preduslove za podršku deci i porodici, tako što su uvedene retke bolesti u propise, aktivno se primenjuje finansijska podrška porodici s decom.

Jedan od načina je i to što je roditeljima omogućeno da ostvare pravo na posebnu negu deteta, kao i povećanje roditeljskog dodatka za rođenje 11 puta u odnosu na 2012. godinu, sa tendencijom daljeg povećanja te davanje mogućnosti povoljnije kupovine stana mladim porodicama sa decom.

Bonus video