23/03/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

HAJKA NA VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO: Ovo su razlozi za smene i premeštanje tužilaca

HAJKA NA VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO: Ovo su razlozi za smene i premeštanje tužilaca

Za prvog zamenika tužioca za borbu protiv korupcije postavljena je Brankica Marić, koja je već bila rukovodilac pomenutog Odeljenja, ali je tokom vanrednog stanja i epidemije korona virusa zamenjena tužiteljkom Anom Borović, a za novog rukovodioca Odeljenja za borbu protiv korupcije 25. januara je postavljen Nebojša Obradović.

 

Novi javni tužilac je formirao i Odeljenje za profesionalni nadzor sa zadatkom da ujednačava kvalitet postupanja tužilaca, posebno kada su u pitanju sporazumi sa okrivljenima o priznanju krivičnih dela i odlaganje krivičnog gonjenja – oportunitet.

Gore navedeni slučaj baca pravo svetlo na medijski napad na Više javno tužilaštvo u Beogradu povodom premeštaja zamenice javnog tužioca Bojane Savović, a taj slučaj iskorišćen je za diskreditaciju procesa reformi u oblasti pravosuđa onih koji su bili protiv tih reformi.

Ne postoji nikakva veza između usvajanja pravosudnih zakona i postupanja i vođenja kadrovske politike u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, navode iz Ministarstva pravde.

– Ističemo da primena pravosudnih zakona još nije počela, jer će oni tek početi da se primenjuju konstituisanjem Visokog saveta sudstva, odnosno Visokog saveta tužilaštva, pa su potpune neistine svi navodi koji postupanje javnog tužioca vezuju za reforme u oblasti pravosuđa. Javni tužioci, kao rukovodioci javnih tužilaštava, i po trenutno važećim zakonima, kao i po usvojenim zakonima čija primena još uvek nije počela, imaju pravo da donesu godišnji raspored poslova i da ga menjaju tokom godine – ističe se.

– Ubuduće, primenom novih zakona odlučivanje o pravnom sredstvu protiv godišnjeg rasporeda poslova biće izmešteno iz javnotužilačke hijerarhije i povereno Visokom savetu tužilaštva, kao samostalnom organu koji štiti samostalnost javnog tužilaštva i nosilaca javnotužilačke funkcije – dodaje se.

Uskoro će biti obelodanjeno i zbog čega su premešteni drugi tužioci.

Podsećamo, viši javni tužilac Nenad Stefanović izjavio je da je cilj medijske kampanje protiv Višeg javnog tužilaštva i njega lično skretanje pažnje javnosti sa odlučne borbe protiv korupcije.

– Ova medijska kampanja protiv Višeg javnog tužilaštva i mene lično traje već nekoliko dana, tokom kojih je izneto nebrojeno laži, neistina i insinuacija u cilju diskreditacije rada VJT-a u Beogradu i skretanja pažnje javnosti sa odlučne borbe protiv korupcije i poštovanja zakona. Kao javni tužilac ne želim da odgovaram na manipulacije koja izlaze iz domena rada VJT-a, već zalaze u domen politike i ličnih ambicija pojedinaca. Mogu da dodam da će VJT u Beogradu nastaviti svoj rad u skladu sa Ustavom i zakonom , koji su jedina brana od neprimerenih uticaja politike i medijskih napada – rekao je Nenad Stefanović za beogradske medije.

Bojana Savović, zamenica tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, istupila je prošle sedmice u javnosti tvrdeći da je po Stefanovićevom nalogu sklonjena iz Odeljenja za borbu protiv korupcije, što je demantovano.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);