05/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

EVO ŠTA JE TITO REKAO ČOLI: Ovo će svi želeti da čuju, pevač OTKRIO ISTINU

ZDRAVKO ČOLIĆ SVE SLABIJI

Zdravko Čolić, Foto: Dragana Udovičić

Čola, kao najveća pop zvezda ovih prostora, je iskreno voleo Tita. I on njega. To uopšte nije čudno: Zdravko Čolić je bio primer savršenog omladinca „socijalizma s ljudskim likom“.

Pevao je Josipu Brozu nekoliko puta, bio učesnik nekoliko sletova, a nakon njegove smrti, pre 37 godina, snimio i pesmu „Druže Tito, mi ti se kunemo“ kojom dokazuje svoju ideološku i ljudsku poziciju. Verovatno je zato, pored fenomenalnih vokalnih sposbnosti, ostao najveća muzička zvezda sa ovih prostora.

Neda Ukraden je bila poznata kao lepotica, a legende kažu da je maršal imao istančano oko za lepotu, baš kao i za sve druge stvari. Kao potvrda evo jednog pomalo zaboravljenog, ali neobičnog hita „Ovo nam je naša borba dala“ što nekako najbolje opisuje i Nedin odnos prema tadašnjoj politici. Maršal je koristio svaku priliku da uživa u kojoj bi mu Neda Ukraden zapevala.

Tito
foto: Profimedia

Đorđe Balašević je, poput već toliko spominjanog Zdravka Čolića, savršen primer pravog omladinca koji se uklapa u politiku posle razlaza sa SSSR. On je komponovao i najpoznatiju i najhitičniju pesmu o tadašnjem društveno-političkom sistemu „Računajte na nas“ koju je, po sopstvenom priznanju, napisao u vojsci i prezentovao najdražem vođi 1.oktobra 1978. godine.

Između ostalog, ispričao je šta se zaista desilo tokom susreta sa Titom kada mu je „najveći sin naroda i narodnosti“ rekao „Ti uživaš…“.

– To da vojnik peva Titu na Brionima nije baš bila česta pojava. Posle mesec i po dana u vojsci zove me ekipa iz Doma armije da nastupim pred Titom. Nastupili smo nakon njegovog novogodišnjeg govora – devojke u trikoima, Lokice, i ja u uniformi i kratko podšišan. Tito nam je svima čestitao Novu godinu. Pevačica Sandra Kulijer iz Banjaluke ga je poljubila i namerno ostavila karmin na njegovom obrazu, a onda ga obrisala. A Tito joj kaže: ‘Navikao sam ja.’ A meni je dobacio: ‘Dobro je tebi, vojniče, vojska na zaduženjima, a ti sa devojkama u trikoima i peva se.’ Ali to je bilo njegovo zezanje. Sve to je bilo krajnje pozitivno – rekao je Zdravko Čolić.

(INFO/Hellomagazine.rs)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1215975’, content_type: ‘product’});