16/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

ERDOGAN NIKADA OŠTRIJI: Islamske zemlje bi trebalo da formiraju savez

INFO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da islamske zemlje treba da formiraju savez protiv, kako je rekao, „rastuće pretnje ekspanzionizma“ iz Izraela. Ova izjava dolazi nakon tragičnog događaja u kojem je žena američko-turske nacionalnosti ubijena tokom protesta protiv širenja naselja na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael.

Poziv na solidarnost

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

 

Erdogan je, tokom događaja koji su organizovala udruženja islamskih škola u blizini Istanbula, istakao da je jedini način da se zaustavi izraelska arogancija formiranje saveza islamskih zemalja.

Ova izjava dolazi u kontekstu nedavnih napora Turske da poboljša veze sa Egiptom i Sirijom, s ciljem formiranja linije solidarnosti protiv rastuće pretnje ekspanzionizma koja, prema Erdoganu, preti ne samo Palestini već i Libanu i Siriji.

Odmrzavanje odnosa sa Egiptom

INFO

Foto: AP Photo/Francisco Seco

Redžep Tajip Erdogan

 

Tokom ove nedelje, Erdogan je ugostio predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija u Ankari, tokom prve takve predsedničke posete u poslednjih 12 godina. Razgovarali su o ratu u Gazi i načinima daljeg popravljanja odnosa između dve zemlje. Veze između Turske i Egipta počele su da se odmrzavaju 2020. godine, a ovaj susret predstavlja važan korak ka jačanju odnosa između dve zemlje.

Diplomatski napori Turske

Turska je, takođe, preduzela diplomatske napore da smanji tenzije sa otuđenim regionalnim rivalima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Ovo je deo šireg diplomatskog procesa kojim Turska nastoji da uspostavi stabilnije odnose sa zemljama Bliskog istoka i da se pozicionira kao ključni igrač u regionu.

Bonus video: