04/10/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

Elektrodistribucija Srbije ulaže pet milijardi dinara u energetsku infrastrukturu

Elektrodistribucija Srbije ulaže pet milijardi dinara u energetsku infrastrukturu

Za sve projekte Elektrodistirbucija Srbije će omogućiti kapacitete za stabilnu isporuku električne energije.

Кao Operator distributivnog sistema, Elektrodistribucija Srbije intenzivno radi na stvaranju preduslova za izgradnju i otvaranje fabrika i realizaciju investicija u našoj zemlji.

– Izgradnjom kapaciteta i distributivne mreže neophodne za nove fabrike podržavamo projekte stranih investicija kojima je Vlada Srbije dodelila status projekata od državnog značaja – kaže Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije Elektrodistribucije Srbije.

On ističe da su obezbeđeni priključci za veliku fabriku guma poznate kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, sa snagom od 15 MW, kao i fabrike guma globalno poznate japanske kompanije Toyo Tires u Inđiji. Tu je i izuzetno značajan pogon jednog od lidera u industriji avio motora – nemačke kompanije MTU u Staroj Pazovi.

Matić podseća da je u Novom Sadu nedavno otvorena fabrika vodeće japanske kompanije za proizvodnju elektromotora NIDEC, a u Кaću fabrika elektronskih uređaja za automobilsku industriju kompanije Continental. – Za sve ove projekte Elektrodistribucija Srbije će omogućiti kapacitete za stabilnu isporuku električne energije. Gradi se nova trafostanica 110/20 kV u Кaću, koja će služiti za krajnje napajanje od 16 MW za fabriku Continental – istakao je Matić.

I u Pančevu na mrežu su priključene nove fabrike velikih nemačkih kompanija Brose i ZF. U planu je i izgradnja nove trafostanice 110/20 kV „Pančevo 6”, koja će napajati industrijsku zonu u tom gradu.

– Samo u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih elektroenergetskih objekata za priključenje novih pogona stranih investitora, Elektrodistribucija Srbije će uložiti više od pet milijardi dinara sopstvenih sredstava – naglasio je Matić.

Elektrodistribucija Srbije je u proteklih nekoliko godina na mrežu priključila nekoliko desetina novih fabrika stranih investitora. Tako je nedavno u Valjevu otvorena nova fabrika Hisense Gorenje, u junu je počeo da radi i novi pogon kompanije Hangsrohe, a u aprilu fabrika nemačka kompanije Bizerba. Planira se i izgradnja nove trafostanice 35/10 kV „Valjevo 12“, kao i rekonstrukcija trafostanice 110/35 kV „Valjevo 1”, kako bi industrijska zona u tom gradu bila spremna za nove investitore. Matić je podsetio i na aktivnosti na priključenju novih pogona kompanije Motherson u Ćupriji, kompanije Minth u Šapcu, a tu su i novi proizvodni kapaciteti Nestle u Surčinu i kineske kompanije Ziđin u Boru.

– Elektrodistribuciju Srbije očekuju i intenzivne aktivnosti na izgradnji novih elektroenergetskih objekata i distributivne mreže za napajanje kompleksa za veliki projekat svetske izložbe Ekspo 2027 u Beogradu. Pored toga, investiramo i 800 miliona dinara sopstvenih sredstava u izgradnju tri TS 35/10 kV za napajanje objekata za autoput Miloš Veliki – zaključio je Matić.

Poseban značaj ima državni DATA centar (centar za upravljanje i čuvanje podataka) u Kragujevcu, za koji je Elektrodistribucija Srbije obezbedila napajanje u skladu sa najvišim svetskim standardima. To je stvorilo uslove da u taj centar dođe i veliki globalni IT gigant, američka kompanija Oracle cloud, koja je u Kragujevcu otvorila svoj regionalni centar. DATA centar u Kragujevcu predstavlja najsavremeniji objekat tog tipa u regionu.

Na mreži nekoliko desetina novih fabrika.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);