28/11/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

DOKTOR PROTIĆ SVE UPOZORAVA: Jednu namirnicu UVEK IZBEGAVAJTE može da dovede do raka pankreasa!

DOKTOR PROTIĆ SVE UPOZORAVA: Jednu namirnicu UVEK IZBEGAVAJTE može da dovede do raka pankreasa!

Foto: YouTube/ RTS Ordinacija – Zvanični kanal

Broj obolelih od raka pankreasa je u konstantnom porastu kako u svetu, tako i u Srbiji. Rak pankreasa je bolest u kojoj se maligne ćelije formiraju u tkivima pankreasa. To je realitvno mala žlezda, piše „Nacionalni institut za rak“.

Doktor Mlađan Protić ističe da najčešće oboljevaju stariji ljudi, tipični pacijent ima oko 70 godina, ali sreće se i kod mlađih. Protić je između ostalog u emisiji RTS Ordinacija prokomentarisao faktore rizika koji utiču na nastanak karcinoma pankreasa, a jedan i je ishrana bogata mastima.

– Definitivno je dokazano da gojaznost i povećana telesna težina doprinose i povećava riziku nastanka karcionoma pankreasa. Dokazano je da prisustvo masnih ćelija u pankreasu ima veću verovatno od promene epitela i nastanka tih predkancerogenih lezija. Kako postoji masna jetra postoji i masan pankreas – kaže on i objašnjava:

Foto: YouTube/ RTS Ordinacija – Zvanični kanal

Doktor Protić o raku pankreasa

– Prisustvo nitrita u ishrani koji se najčešće koristi kao konzervans je problem. Znači, nitriti se u organizmu transformišu u nitrozamine koji su možda od svih faktora najspecifičniji za nastanak karcionoma pankreasa. Oni izazivaju i druge karcinome, ali za rak pankreasa je najkarakterističnije. Tako da, svako treba da izbegava konzerviranu hranu – zaključuje doktor.

Ostali faktori rizika su: genetika, pušenje, pasivno pušenje, alkohol, izloženost radonu, ishrana bogata mastima, gojaznost, nitrozaini u ishrani, hronični pankreatitis, dijabetes, ciroza jetre.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);