21/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

DOČEKAJTE MALU GOSPOJINU UZ OVU MOLITVU I TROPAR: Božanske reči koje donose zaštitu i blagostanje

DOČEKAJTE MALU GOSPOJINU UZ OVU MOLITVU I TROPAR: Božanske reči koje donose zaštitu i blagostanje

Jedan od najvažnijih praznika u pravoslavnom kalendaru, Rođenje Presvete Bogorodice u srpskom narodu poznatiji kao Mala Gospojima, poziva nas na molitvu i pokajanje, kroz koje nalazimo mir i blagostanje. Ovaj dan, posvećen Bogorodici, Majci Spasitelja sveta, pruža priliku svakom verniku da oseti snagu i milost koje dolaze kroz molitvu i posvećenost veri.

O značaju ovog praznika, Sveti Jovan Damaskin zapisao je:

„Rađa se ona u domu Joakimovom, koji je bio kod Ovčijih vrata i biva privedena u hram. Potom je, posadivši se u domu Božijem i hranivši se Duhom Svetim kao maslina prepuna roda, postala sasud svake vrline, odvajajući svoj um od svake žitejske i telesne želje, čuvajući tako, skupa sa telom i svoju dušu devstvenom, kao što je valjalo da čini, pošto je trebalo da prihvati u svoje krilo Boga, jer Bog, pošto je svet, u svetima počiva. Tako ona, dakle, gaji svetost i pokazuje se svetim i čudesnim hramom, dostojnim višnjega Boga.“

Shutterstock

Ikona Presvete Bogorodice

Ove reči osvetljavaju svetost i čudesnu prirodu Bogorodice, kao posrednice između Boga i čovečanstva, koja u sebi nosi blagodat i večnu svetlost. U duhu ovog svetog dana, vera i molitva postaju naši vodiči kroz životne izazove, a upravo je molitva Bogorodici neprocenjiva podrška na tom putu:

Molitva Presvetoj Bogorodici:

„Bogorodice Djevo, raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom; blagoslovena si među ženama i blagosloven je plod utrobe tvoje, jer si rodila Spasitelja duša naših.

Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u vekove vekova, Amin.

Gospode pomiluj, Gospode pomiluj, Gospode pomiluj!

Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, radi molitava prečiste tvoje Matere, prepodobnih i bogonosnih otaca naših i svih svetih, spasi me grešnoga, Amin.“

Shutterstock

Ikona Presvete Bogorodice

Uz molitvu, vernici na Malu Gospojinu pevaju i Tropar Rođenja Presvete Bogorodice, kroz koji se izražava radost i nada u spasenje:

Tropar Rođenja Presvete Bogorodice:

„Tvoje rođenje, Bogorodice Djevo, objavi radost celoj vaseljeni, jer iz tebe zasija Sunce pravde, Hristos Bog naš, koji razrušivši praroditeljsku kletvu dade blagoslov, a uništivši smrt, darova nam život večni.“

Ova crkvena himna, ispunjena nadom i zahvalnošću, podseća nas na večnu radost koju donosi Hristovo prisustvo kroz Bogorodicu. Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, iznova sagledajmo svoj život u svetlosti Božje ljubavi i blagoslova.

Zato, dočekajmo ovaj sveti dan uz molitvu i pevanje tropara, s verom da će nas Presveta Bogorodica zaštititi, donoseći blagostanje i mir u naše živote. Kada se obratimo Bogorodici, postajemo deo velike zajednice vere, i svaki vernik oseća da nikada nije sam, već pod nebeskim okriljem Majke Božje, koja nas vodi ka večnom spasenju.