18/10/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

DEVOJČICA (7) OSTALA BEZ OKA KADA JE EKSPLODIRALA BATERIJA VEJPA: Ispovest majke ledi krv u žilama, „ČULI SU SE SAMO NJENI KRICI“

DEVOJČICA (7) OSTALA BEZ OKA KADA JE EKSPLODIRALA BATERIJA VEJPA: Ispovest majke ledi krv u žilama, "ČULI SU SE SAMO NJENI KRICI"

Mala Rubi Grejndžer, sedmogodišnja devojčica iz predgrađa Talagt u Dablinu, doživela je stravičnu nesreću koja je zauvek promenila njen život. Nakon što je u blizini svoje kuće kupila sladoled, prolazeći pored logorske vatre koju su zapalili mladići iz kraja, eksplozija baterije iz vejpa pogodila ju je pravo u lice, prekrivši njeno lice kiselinom iz baterije.

„Čula sam samo njene vriske“

Njena majka, Sijara, sa suzama u očima ispričala je potresnu priču za Irish Mirror.

Rubi je prelazila preko puta do kombija sa sladoledom, a kada se vraćala, začula se snažna eksplozija. Sve što sam čula bili su njeni vrisci, bila je histerična. Kada je dotrčala do kuće, mogla sam da se srušim – krv joj je lila niz lice. Držala sam je na grudima i zvala hitnu pomoć, bila sam van sebe.

Lekari uklonili jedno oko

Rubi je hitno prebačena u bolnicu Talagt, a iste noći je premeštena u Kraljevsku bolnicu za oči i uši. Nažalost, doktori su morali da uklone njeno oko tokom hitne operacije.

– Lekari su rekli da nikada nisu videli ovakvu vrstu oštećenja od požara. Videli su eksplozije, ali da dete izgubi celo oko, očnu duplju, sve – to nikada – rekla je Sijara, slomljena od tuge.

– Ne mislim da me je još uvek potpuno pogodilo da mi dete sada nema oko. U deliću sekunde njen život se promenio, a moj takođe. Kada je ona izgubila svoje oko, izgubila sam i ja svoje. Da mogu, dala bih joj svoje oko. Dala bih sve za nju. Ona ima samo sedam godina, i ovo nikada nije trebalo da joj se desi. Ne mogu da verujem.

Oko je izgledalo kao „pire od krompira“

Majka četvoro dece dalje je objasnila kako su doktori verovali da je oštećenje izazvano kiselinom iz baterije, jer je njeno oko, kako su opisali, izgledalo „kao pire krompir“.

Iako Rubi nije osetila da ju je fizički predmet pogodio u oko, tip oštećenja ukazuje na hemijsku reakciju. Nakon nesreće, član porodice je proverio mesto gde je bio zapaljen požar i pronašao ostatke nekoliko izgorelih vejp uređaja, što je potvrdilo njihove sumnje o uzroku tragedije.

Veštačko oko

Za Rubi je pokrenuta kampanja prikupljanja sredstava, jer će morati da nosi veštačko oko. Lekari se nadaju da će njena očna duplja biti dovoljno zaceljena za šest nedelja kako bi mogla da se obavi operacija postavljanja proteze.

Ovaj tragični incident služi kao bolno podsećanje na opasnosti koje vejp uređaji, pogotovo kada se nepravilno odbace, mogu da prouzrokuju, a Rubina porodica sada se suočava s izazovom da se nosi sa posledicama koje će trajati ceo život.

Bonus video: