06/10/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

DETE PREMINULO OD BESNILA: Evo šta su pronašli u njegovoj sobi, RODITELJI NISU NIŠTA PRIMETILI

DETE PREMINULO OD BESNILA: Evo šta su pronašli u njegovoj sobi, RODITELJI NISU NIŠTA PRIMETILI

U okrugu Brant, u južnom Ontariju, zabeležen je prvi smrtni slučaj besnila kod ljudi od 1967. godine. Nažalost, žrtva je bilo neimenovano dete koje je preminulo nakon iznenadnog susreta sa slepim mišem u svojoj sobi. Iako roditelji nisu primetili nikakve povrede ili tragove ujeda, dete je ubrzo pokazalo simptome ove smrtonosne bolesti.

Slepi miševi kao prenosioci besnila

Zdravstvena jedinica okruga Brant je upozorila da slepi miševi u Ontariju često nose virus besnila, te da je stopa pozitivnosti kod testiranih slepih miševa porasla na 16 odsto ove godine. Ovo povećanje je zabrinjavajuće i ukazuje na potrebu za većom pažnjom i preventivnim merama kada je reč o mogućem kontaktu sa ovim sisarima.

Simptomi i lečenje besnila

Besnilo je izuzetno opasna bolest izazvana virusom koji napada centralni nervni sistem. Simptomi uključuju utrnulost ili peckanje na zahvaćenom području, halucinacije, anksioznost, otežano gutanje ili disanje i paralizu. Nažalost, kada se simptomi pojave, bolest gotovo uvek vodi do smrtnog ishoda.

Lečenje besnila uključuje primenu vakcine protiv besnila ili imunoglobulina protiv besnila, tečnosti koja se primenjuje u ranu i neophodna je ukoliko pacijent nije primio vakcinu ili ima oslabljen imuni sistem. Prevencija je ključna, a vakcina protiv besnila se preporučuje posebno prilikom putovanja u delove sveta gde je ova bolest češća.

Ovaj tragičan slučaj nas podseća na važnost edukacije o besnilu i preventivnih mera kako bismo zaštitili sebe i svoje najmilije od ove opasne bolesti.

Bonus video: