25/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

DEJAN BULATOVIĆ OTKRIO STROGO ČUVANU TAJNU SSP! Đilas spremio torbu za zatvor: Bio ubeđen da ga hapse zbog afere „Mauricijus“

DEJAN BULATOVIĆ OTKRIO STROGO ČUVANU TAJNU SSP! Đilas spremio torbu za zatvor: Bio ubeđen da ga hapse zbog afere "Mauricijus"

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Rade Prelic

Na dan kada su 2021. mediji objavili aferu „Mauricijus“, da Dragan Đilas ima milione evra u poreskim rajevima, lider SSP je sazvao hitan sastanak vrha stranke i rekao saradnicima da će biti uhapšen!

Ovo u razgovoru za Srpski telegraf otkriva Dejan Bulatović, nekadašnji najbliži Đilasov saradnik. Do koje mere je bio ubeđen da će završiti u zatvoru, najbolje svedoči podatak da je spakovao torbu s najosnovnijim stvarima.

Tog dana je Đilas poslao poruku Borku Stefanoviću, Mariniki Tepić i meni da uveče imamo hitan, neodložan, sastanak u stranci i da je on ceo dan već s advokatima. Nas četvoro smo se okupili u našem zajedničkom kabinetu i Đilas je bio vidno zabrinut i potišten. Tihim glasom je rekao: „Mene će da uhapse verovatno sutra ujutru, neke stvari su nađene, našle se, nešto se dešava i da podelim ko će šta da radi“ – počinje priču Bulatović.

Stefanovića je Đilas zadužio za diplomatiju, da obavesti diplomatsku javnost o hapšenju. Tepićeva, dodaje, bila je zadužena za medije, da organizuje konferencije, kako je Đilas rekao, ako treba, i dvaput dnevno.

Ja sam bio zadužen da koordiniram odbore u celoj zemlji i, ako bude uhapšen, organizujem s članstvom protest tamo gde će biti – Centralni zatvor ili slično, ali da to radim pažljivo, da ne pravim ekscese. Određeno je i da komuniciram s drugim liderima opozicije i pokušam da nađem način da razgovaram s predstavnicima vlasti da bi se vršio pritisak da bude oslobođen. Analizirano je i kako će šta dalje da funkcioniše jer nije bio siguran da će brzo biti pušten iz zatvora – kaže ovaj nekad visoki funkcioner SSP i dodaje:

Foto: TV Pink

 

 

– Rekao nam je i da ćemo se dogovoriti s njegovim advokatima, u timu ih je bilo oko deset, kako da vršimo pritisak da se što pre nađe na slobodi. On uopšte nije ostavljao mesta sumnji da li će se to desiti, ne, on je bio siguran. Bio je mnogo loše. Planirao da je ulaskom u zatvor odmah stupi u štrajk glađu. Predlagao sam da to uradimo i mi, ali se od toga odustalo, ko bi onda vodio računa o stranci.

Deset dana paranoje

Bulatović ga je pitao šta je to što mu se stavlja na teret.

– Zamislio se i samo slegao ramenima. Nije rekao ni da mu je namešteno, nije se ni branio, samo je slegao ramenima i poručio da će da vidi s advokatskim timom. I Marinika i Borko su reagovali kao ja, pitali su ga kako mogu da uhapse lidera opozicije. Oboje su pitali da li ima te pare, ali on nije hteo ni njima da odgovori. Kao, u šoku je, ne može da funkcioniše, tako nam je rekao – seća se Bulatović.

Posle desetak dana ponovo su imali sastanak.

– Tada nam je Đilas izneo da su mu advokati rekli da sada može slobodno da funkcioniše i da očigledno do hapšenja neće doći. Posle više nikad u stranci nije smeo da se pomene taj slučaj, to je bila tabu tema – kaže Bulatović i, na kraju, poručuje: – Ako Đilas samo kaže da ovo nije tačno, pokazaću original prepisku između nas o ovome. Đilasu je poslata poruka s konkretnim pitanjima, ali odgovor nije stigao. Stefanović nije odgovorio na poziv, kao ni na SMS, a bez odgovora je bila i Tepićeva.

 

Mariniki garderoba bila najbitnija

Rekao je da je sa Borkom razgovarao o ovoj aferi između sebe i da je Borko bio vrlo ciničan. Smatrao je da „tu ima nešto“, da se nešto dešava i stalno je govorio da Đilas nije otvoren prema nama i da nemaju celu priču ispred sebe.

– Marinika je u celoj toj priči videla mogućnost da se reklamira, bavila se time gde će da bude prva konferencija, šta će da obuče. Pitala je i da li da bude u crnom na toj konferenciji, a Dragan je počeo da se smeje i rekao: „Pa nisam umro.“ U suštini, ona se bavila time kako će da izgleda u medijima – navodi Bulatović.

Kontroliše tvitove, menja naslove na N1

Bulatović još dodaje da je Đilas opsednut kontrolom i da zato insistira da mu funkcioneri u stranci, pre objavljivanja tvita, šalju isti na odobrenje.

– Od tada je počelo (kad je mislio da će da ga uhapse) da sve što visoki funkcioneri hoće da napišu na Tviteru moraju prvo njemu da pošalju i, ako on odobri, onda to može da se pusti. Marinika i Borko su to redovno radili, ja nisam, ja sam bio izuzet iz toga jer smo bili baš bliski – kaže Bulatović.

Pored toga, i svako saopštenje svakog odbora u Srbiji moralo je prvo da dođe u centralu stranke na odobrenje pre puštanja.

– Kad mene zovu novinari ili bilo koga (iz stranke), ne smemo da se odazovemo bez konsultacije s njim. Kad me zove N1 da gostujem, prvo se dogovorimo s njim. Ja mu kažem da su me zvali, on kaže da pitam koja je tema, onda novinar meni pošalje temu i ja prosledim Đilasu i on kaže: „Dobro, ovo je okej, ali prenesi da pitaju i to i to ili da izbace to i to.“ I onda ja to kažem novinaru, ispada kao da ja zahtevam, ali to je verovatno ugovoreno – otkriva ovaj poslanik i dodaje: – On ima apsolutnu kontrolu u medijima, ko će gostovati u kojim emisija. I to ne samo iz naše stranke. Kad čuje ko će negde da gostuje na N1 i Novoj S, onda on zove da interveniše, kao, jao, taj neko nije poznat, šta ima da ga zovete, kad je bila Tatjana Macura, on je zvao i prigovorio da je forsiraju. N1 objavi neku vest vezanu za SSP ili opoziciju i on zove i kaže im da je glup naslov, stavite to i to. Ako to nije uticaj, onda ne znam šta jeste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);