29/11/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

DANAS JE MALA GOSPOJINA! Šta nam govori vedro nebo, a koje stvari ne treba nikako danas raditi!

DANAS JE MALA GOSPOJINA! Šta nam govori vedro nebo, a koje stvari ne treba nikako danas raditi!

Pravoslavni vernici i SPC danas 21. septembra proslavljaju praznik posvećen rođenje presvete Bogorodice, poznatiji po nazivu Mala Gospojina. Za ovaj praznik vezuju se mnogi običaji, a posebno ga slave i poštuju žene.

Prema predanju, Sveti Joakim i Ana, Bogorodičini roditelji, dobili su u poznim godinama ćerku. Bogorodica je rođena u Nazaretu, a već u trećoj godini odvedena je u hram u Jerusalim, a u sedmoj godini počela je da učestvuje u molitvama, bogosluženju i čitanju Svetog pisma, kako piše u predanjima.

Od davnina za ovaj radostan praznik vezuju se određeni običaji. Najčešće je to dan slavlja, sreće, porodičng okupljanja, a neke porodice u Srbiji proslavljaju Malu Gospojinu i kao krsnu slavu. Postojao je običaj da se članovi porodice lepo obuku, slave, druže se i šire energiju ljubavi i mira.

Još jedan od starih običaja jeste da na ovaj praznik ne treba da se rade fizički poslovi, kako van kuće i u domu, već dan treba provesti u miru, molitvi i slavlju. Na praznik Male Gospojine verovalo se da ne treba započinjati nove poslove, već da treba odložiti sve za naredne dane.

Na ovaj dan širom Srbije nekada su se organizovala slavlja i vašari, a neka mesta su i danas sačuvala ovaj običaj. Takođe, naši preci su verovali, ako je na ovaj praznik vedro nebo, sunce će nas grejati i tokom jeseni i zime. Na Malu Gospojinu mnogi planiraju i zakazuju venčanja, jer prema starom verovanju, parovi koji su se verili ili venčali na ovaj dan imaju poseban blagoslov.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);