31/05/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

DALEKO STIŽE GLAS O SRPSKOM TEČNOM DRVETU: Strani mediji govore o njemu! Premijerka poručila: Jedna od mnogih stvari koje radimo za čistiji vazduh (FOTO)

DALEKO STIŽE GLAS O SRPSKOM TEČNOM DRVETU: Strani mediji govore o njemu! Premijerka poručila: Jedna od mnogih stvari koje radimo za čistiji vazduh (FOTO)

Na Instagramu news portal koji ima više od 32 miliona pratilaca okačio je post o srpskom „tečnom drvetu“, koje je postavljeno kod opštine Stari Grad, a koje se bori protiv zagađenja.

Ova objava za samo jedan dan, koliko se nalazi na Instagramu, pokupila je više od 850.000 lajkova i gotovo 7.000 komentara, koji na pohvalni način govore o srpskoj inovaciji.

Najnovije oružje Srbije u borbi protiv prljavog vazduha je „tečno drvo“. Beogradski urbani foto-bioreaktor je prvi te vrste u Srbiji koji koristi mikroalge za vezivanje ugljen-dioksida i proizvodnju čistog kiseonika fotosintezom. Ovo je poboljšalo kvalitet vazduha i smanjilo emisije gasova staklene bašte – objašnjenje je koje se nalazi ispod fotografije i video snimka „tečnog drveta“ postavljenih na stranici Pubity na Instagramu.

Ovaj sistem prečišćivanja vazduha, koji proizvodi kiseonik finansirao je UNDP, a podržala opština Stari Grad.

Objavu koja govori o tome koliko je ovo efikasno sredstvo u borbi za čistiji vazduh prokomentarisala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ovo je jedna od stvari koje u našoj zemlji činimo za čistiji fazduh. Hvala što ste to zapazili – napisala je predsednica Vlade.

Foto: Instagram printscreen

Komentar predsednice Vlade

Ovo „tečno drvo“ već godinu i po dana vredno čisti vazduh i proizvodi kiseonik, postavljeno je ispred zgrade opštine Stari Grad u Makedonskoj ulici, a razvijen je na Univerzitetu u Beogradu –  Institutu za multidisciplinarna istraživanja uz podršku UNDP Srbija. 

Zove se „Urbani foto-bioreaktor ‘Liquid3’, a njegov prototip je postavljen u septembru 2021. godine u saradnji sa opštinom Stari grad. 

Ovo drvo se ne zaliva, ali mora da se održava – na svakih 30 do 40 dana ono se čisti, a održavanje sistema košta oko 10.000 dinara.

Kako je reč o uređaju postavljenom na javnom prostoru, koje ima i staklene površine, tečno drvo je, kao i sav drugi gradski mobilijar, ranjivo kada je u pitanju vandalizam. Ne može da se iseče, ali može da se ošteti. 

Sistem u potpunosti uklanja teške metale iz oko 1.000 kubnih metara gradskog vazduha mesečno.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);