24/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

ČETIRI OSOBE POVREĐENE U SAOBRAĆAJKAMA! Među njima jedno dete, hitno prebačeno u Tiršovu!

ČETIRI OSOBE POVREĐENE U SAOBRAĆAJKAMA! Među njima jedno dete, hitno prebačeno u Tiršovu!

U Beogradu su se tokom noći dogodile četiri saobraćajne nesreće, u kojima su četiri osobe, uključujući jedno dete, zadobili lakše povrede, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.

U Rakovici, sinoć oko 19.30 časova, automobil je oborio dete (11) i ono je sa lakšim povredama prevezeno u Tiršovu.

Još jedan pešak je oboren oko 20 časova u ulici Pariskih komuna, a njemu je pomoć ukazana na licu mesta.

Na uglu ulica Antifašističke borbe i Zorana Đinđića u 23.40, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je jedno lice lakše povređeno, a ekipe Hitne pomoći su ukazale pomoć na licu mesta.

U Bulevaru Kralja Aleksandra, kod OMV pumpe, 20 minuta nakon ponoći, ženska osoba je odvedena na pregled u Urgentni centar, nakon što je zadobila lakše telesne povrede u saobraćajnoj nesreći.

Ekipe Hitne pomoći noćas su intervenisale 95 puta, od toga 18 put na javnom mestu.

Za pomoć su se uglavnom javljali hronični bolesnici, asmatičari i hipertenzičari, navode u Hitnoj pomoći.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke“.

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.

Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

BONUS VIDEO