23/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

BRISEL SPREMA KAZNU ZA ORBANA: Posete Moskvi i Pekingu mogle bi sada skupo da ga koštaju

BRISEL SPREMA KAZNU ZA ORBANA: Posete Moskvi i Pekingu mogle bi sada skupo da ga koštaju

Zbog poseta mađarskog premijera, Viktora Orbana, Moskvi i Pekingu, zemlje EU nameravaju da kazne Budimpeštu bojkotom neformalnih ministarskih sastanaka tokom mađarskog predsedavanja Savetom EU, piše italijanski list INFO.

Prema pisanju lista, većina zemalja EU izrazila je oštro nezadovoljstvo Orbanovim diplomatskim aktivnostima, zbog čega se oko Budimpešte razvlači još jedan „sanitarni kordon“, što će mađarskog lidera učiniti irelevantnim za odluke u Evropi.

Cilj ovih inicijativa je da se „sterilizuje“ rukovodstvo Mađarske i da se njeno liderstvo u Savetu EU učini „bezopasnim i beznačajnim“, s obzirom na to da se procedura za okončanje mađarskog predsedavanja Evropom pokazala predugačkom i komplikovanom, smatra INFO.

U suštini, svi neformalni evropski saveti će biti ignorisani i dekvalifikovani. Ministri će biti prisutni u ograničenom broju. Premijeru Mađarske neće biti dodeljivane nikakve političke odgovornosti osim izvršavanja formalne procedure vezane za polugodišnje predsedavanje. Nikada, kao u ovom trenutku, ova funkcija neće biti tako čisto formalna – kaže se u članku.

Podsetimo, Orban je sa delegacijom stigao u Moskvu 5. jula i održao sastanak sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom.

Orban je u ponedeljak posetio Peking, gde je rekao da je Mađarska protiv konfrontacije sa Kinom i za saradnju EU i Kine. Nakon Pekinga, Orban je otišao u Vašington na Samit NATO, nakon kojeg će posetiti Donalda Trampa na njegovom luksuznom imanju na Floridi.

Tokom Orbanove posete Kijevu, pre odlaska u Moskvu, ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, odbacio je predlog mađarskog premijera za prekid vatre.