16/04/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

„BITKA NA NERETVI“ UJEDINILA TITA I PIKASA: Bulajićev film među NAJSKUPLJIM projektima SVIH VREMENA!

Vesti

Slavni reditelj Veljko Bulajić preminuo je u 97. godini, a svojim filmovima ostavio je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i hrvatskoj kinematografiji. Njegova lična karta postalo je ostvarenje „Bitka na Neretvi“, koje je zaradilo i nominaciju za Oskara.

Ovaj film krije mnoge tajne, a jedna od njih je i ta da je reč o petom najskupljem filmu svih vremena van engleskog govornog područja.

TITO FINANSIRAO SNIMANJE

Jedna od zanimljivosti o filmu „Bitka na Neretvi“ vezuje se za priču o samo snimanje budući da je glavni finansijer bio Josip Broz Tito. Snimanje i postprodukcija trajali su 18 meseci. 

Foto: Profimedia

Josip Broz Tito

NOMINACIJA ZA OSKARA

Konačni proizvod Veljka Bulajića i cele glumačko-tehničke ekipe bio je nominovan za Oskara kao najbolji film van engleskog govornog područja 1969, ali ga je pobedio film „Z“ grčko-francuskog reditelja Koste Gavrasa. Godinu dana ranije u toj kategoriji je trijumfovao ruski reditelj i glumac Sergej Bondarčuk filmom „Rat i mir“, koji je u „Bici na Neretvi” igrao komandanta artiljerije Martina iz Slovenije.

PIKASO DIZAJNIRAO PLAKAT

Jedan od najvećih umetnika koji je svet imao, čuveni Pablo Pikaso, dizajnirao je plakat za film „Bitka na Neretvi“. Tačnije, Pikaso dizajnirao je englesku verziju plakata za film „Bitka na neretvi“. Prema Bulajićevoj tvrdnji, Pikaso nije tražio honorar, samo kutiju najboljih jugoslovenskih vina. 

Vesti

Foto: youtube.com/printscreen

Pablo Pikaso

SVETSKE ZVEZDE NA PREMIJERI

Premijera kapitalnog dela jugoslovenske kinematografije održana je 29. novembra 1969. godine u Sarajevu. Tog dana u Sarajevu su bili Sofija Loren i Omar Šarif, koji su ispratili premijeru Bulajićevog dela.

JUL BRINER I ORSON VELS PRVI PUT ZAJEDNO NA FILMU

Ovo je bio prvi i jedini zajednički film Jula Brinera i Orsona Velsa. Briner je tumačio partizana Vladimira Smirnova, zvanog Vlada Rus, a Vels četničkog komandanta -senatora. Obojica su umrli istoga dana, 10. oktobra 1985. godine. Osim njih, u filmu su učestvovale i druge, tada svetske zvezde Franko Nero, Hardi Kriger, Sergej Bondarčuk, Silva Košćina, Kurd Jirgens, Oleg Vidov, Špela Rozin i Entoni Doson s kojim se Tito sa zadovoljstvom družio.

Vesti

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@gradska

Veljko Bulajić

Uz njih, tu su, u zapaženim, a nekad i maestralnim ulogama, bili i naši Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Lojze Rozman, Nikola-Kole Angelovski, Stole Aranđelović, Miha Baloh, Faruk Begoli, Milena Dapčević, Dragomir Felba, Fabijan Šovagović, Pavle Vujisić, Abdurahman Šalja, Radko Polič, Branislav-Ciga Jerinić i mnogi drugi.

ZA POTREBE FILMA MOST DIGNUT U VAZDUH

Za scenu eksplozije mosta na Neretvi reditelj je hteo da koristi pravi most. U Jablanici je izgrađena replika u prirodnoj veličini, ali je dim od eksplozije bio toliko gust da su snimci kamera bili neuporebljivi. Čitav postupak je ponovljen, ali sa istim rezultatima. Na kraju je za snimanje korišćen minijaturni model mosta.

STATIRALO 10.000 VOJNIKA

U snimanju je učestvovao kombinovani puk tadašnje JNA sa 10.000 vojnika, uništena su četiri posebno konstruisana sela i jedna tvrđava. Sovjetski tenkovi T-34 „glumili“ su nemačke tenkove „tigar I“. Oni su se kasnije pojavili i u američkom filmu „Ratnici“ sa Klintom Istvudom i Donaldom Saterlendom i u „Sutjesci“, filmu reditelja Stipe Delića iz 1973. godine.

BONUS VIDEO: