29/11/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

BIĆE POSLEDICA AKO PRIŠTINA NE FORMIRA ZSO: Oglasio se američki ambasador u Prištini!

BIĆE POSLEDICA AKO PRIŠTINA NE FORMIRA ZSO: Oglasio se američki ambasador u Prištini!

Hovenijer je istakao da iako Srbija ima drugačiju viziju, Kosovo može unaprediti asocijaciju koja se bavi interesima srpske zajednice na Kosovu. Dodao je da je važno da ovo bude u skladu sa važećim Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda, te da ne bi trebalo da postoje izvršne vlasti ili ovlašćenja u vezi s ovim pitanjem.

Smatramo da to treba da bude u potpunosti u skladu sa važećim Ustavom Kosova. Smatramo da to treba da bude u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ne verujemo da treba da postoje izvršne vlasti ili ovlašćenja – rekao je Hovenijer u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Ambasador je takođe napomenuo da se nada da će premijer Kosova, Aljbin Kurti, saradjivati sa predstavnicima Evropske unije na ovom „strateškom cilju“ i da će biti posledica ukoliko to ne učini.

Veoma smo posvećeni tome da vidimo napredak Kosova, ali ne možemo biti zainteresovaniji od Vlade Kosova – kaže Hovenijer. On je naglasio da je Priština ta koja je odbila kompromisni put u Briselu.

Hovenijer je takođe ukazao na to da je Priština odbila kompromisni put u Briselu i da je Srbija na kraju prihvatila taj kompromis, dok Kosovo nije. On je naglasio da je sada odgovornost Vlade Kosova da radi sa posrednicima EU kako bi se pronašao zajednički put napred.

I kao što je visoki predstavnik Borelj rekao u svojoj izjavi za medije, on je izneo kompromisni put napred koji je Srbija na kraju prihvatila, a Kosovo nije. To nije srećna okolnost i nadamo se da će Vlada Kosova takođe naći način da radi sa posrednicima EU na pronalaženju zajedničkog puta napred – rekao je Hovenijer. Američki diplomata je naveo da SAD očekuju da obe strane u potpunosti implementiraju sve svoje obaveze u okviru Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa o implementaciji.

Američki ambasador je takođe istakao da SAD očekuju da obe strane u potpunosti implementiraju sve svoje obaveze u okviru Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa o implementaciji, uključujući i korak ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, za što je istakao da je neophodno da se to uradi s određenom dozom hitnosti.

Kada je reč o situaciji na severu Kosova, Hovenijer je primetio da je došlo do neke deeskalacije, ali da potezi prištinskih vlasti da poboljšaju situaciju nisu bili dovoljni. Istakao je da je bezbednosna situacija na severu i dalje napeta i da Priština nije preduzela sve mere koje su od nje prvobitno tražene.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);