23/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

BEOGRAĐANI PRONAŠLI TIGRICU NA SAVSKOM NASIPU: „Tražimo vlasnika“!

BEOGRAĐANI PRONAŠLI TIGRICU NA SAVSKOM NASIPU: "Tražimo vlasnika"!

Na Savskom nasipu na Brodogradilištu, Beograđani su danas bili svedoci neobičnog događaja – pronađen je papagaj „tigrica“, a sada su u potrazi za njegovim vlasnikom.

Dan je bio oblačan, ali to nije sprečilo humane građane da pokažu svoju dobrotu. Oko 13 časova, grupa ljudi je primetila prelepu pticu i odmah joj pritekla u pomoć, pruživši joj vodu i osiguravajući joj udobnost.

Jedan od građana je odlučio da podeli ovu vest sa širom javnošću, te je žena koja je pronašla „tigricu“ postavila objavu na društvenoj mreži Fejsbuk, tačnije u grupi „Izgubljeno, nađeno, ukradeno, Beograd GSP i okolina“, kako bi informacija doprla do što većeg broja ljudi.

Papagaj „tigrica“ je žuto-zelene boje sa crnim prugama, čineći je prepoznatljivom i jedinstvenom pticom.

Papagajima nije potrebno mnogo prostora, mogu se bez problema držati i u manjim stanovima, ali vodite računa o tome da je potrebno pustiti ih iz kaveza svakoga dana. Minimum sat vremena dnevno im morate omogućiti da lete kroz stan, nakon što se adaptiraju na svoje novo okruženje tj kavez. Podrazumeva se da tom prilikom treba držati sva vrata i prozore zatvorene.

Prilikom biranja kaveza, vodite računa o tome da je potrebno da kavez bude dovoljno veliki kako bi se vaš novi ljubimac osećao komotno, kao i da može potpuno da raširi svoja krila unutar kaveza. Ono što je obavezno su posude za vodu i hranu, ali možete ubaciti i malu ljuljašku, predmet za oštrenje kandži i kljuna poput sipine kosti, ili malo ogledalce.

Preporuka je da kavez postavite u prostoriji gde vi i vaši ukućani najviše provodite vremena, kako se papagaj ne bi osetio zapostavljeno i usamljeno, a tokom noći mu obezbedite tišinu i mrak. Većina vlasnika papagaja noću kavez pokriva tamnom tkaninom, ali je bitno da ta tkanina bude dovoljno prozračna kako bi papagaj pored mraka imao dovoljno vazduha. Takođe, vrlo je bitno da kavez ne postavite na mesto gde će biti direktno izložen suncu ili na mestu gde je previše vetrovito. Ukoliko imate nedoumica oko toga gde je najbolje postaviti kavez konsultujte se sa vašim veterinarom.

BONUS VIDEO