23/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

BEJBI BUM U SRPSKOJ ATINI! Rođeno 20 beba, među njima i blizanci!

BEJBI BUM U SRPSKOJ ATINI! Rođeno 20 beba, među njima i blizanci!

Proteklog vikenda, novosadsko porodilište bilo je poprište velike radosti jer je na svet došlo ukupno 20 beba.

Među njima je bilo podjednako novorođenčadi, tačnije 10 devojčica i 10 dečaka, a posebno je zanimljivo što su među njima i blizanci – dečak i devojčica.

Zavod je saopštio da je u Srbiji u 2022. godine bilo 62.250 živorođenih beba, što je u odnosu na 2021. godinu, više za 188 ili 0,3 odsto.

Još je zanimljivije da je ovaj rast došao u trenutku kada sve zemlje u okruženju beleže pad broja živorođenih beba, prenosi Kurir.

– Zanimljivo je to da je najveći rast prvorođene dece u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, zatim region Južne i Istočne Srbije, Vojvodine, a na samom kraju je Beograd. Iako imamo rast novorođenih, a broj stanovnika opada, svakako da je za to delom zaslužan i veliki broj smrtnosti, pogotovo jer su pređašnje godine obeležene pandemijom. To nam je značajno smanjilo broj stanovnika u Srbiji. Sve to nekako definiše tu demografsku sliku Srbije – rekla je za Kurir TV Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Iako je u Srbiji prosečna starost 44 godine, i tako se nalazimo na vrhu Evrope, Bjelobrk je navela da statistika novorođenih beba neće moći da popravi ovu sliku „preko noći“.

– Jedna godina ne može toliko uticati, ali nam može dati određene smernice kako bismo znali kako dalje da funkcionišemo. Generalni problem u Republici Srbiji je poremećena starosna struktura. Svaki četvrti stanovnik je stariji od 65 godina, dakle prilično nam je stara populacija. Polako možemo uticati da se podmladi stanovništvo u Srbiji. Ne ide to preko noći, mi već decenijama imamo negativan prirodni priraštaj, tako da će nam decenije biti potrebne da obezbedimo održiv ljudski potencijal u našoj zemlji.

BONUS VIDEO