05/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

BALINT PASTOR, PREDSEDNIK SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Veze Srbije i Mađarske su najjače od srednjeg veka!

BALINT PASTOR, PREDSEDNIK SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Veze Srbije i Mađarske su najjače od srednjeg veka!

Još od srednjeg veka, prethodnih 500 ili 600 godina, nisu bili ovako dobri odnosi Srbije i Mađarske kao u ovoj deceniji, o čemu svedoče zajednički infrastrukturni projekti koji doprinose daljem ekonomskom napretku obe države, ali i potvrđena uzajamna politička podrška u međunarodnoj areni, ocenjuje predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor.

Kako kaže u intervjuu za Republiku, prvom koji daje posle izbora, tome su znatno doprineli i lični odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, koje je, dok su obojica bila u opoziciji još 2008, upoznao njegov otac Ištvan. Govorio je i o izborima i drugim aktuelnim temama.

– SVM je ostao na nogama u 23 lokalne samouprave, gde je učestvovao na izborima. To znači da smo samostalno uspeli da uđemo u te lokalne skupštine. I zato smo snaga broj dva na području AP Vojvodine, a SNS neupitno najjača. Pobedio je u svim gradovima i opštinama izuzev u tri, gde smo uspeli da pobedimo mi. Apsolutnu većinu smo osvojili u Bačkoj Topoli i Kanjiži, a u Senti dobili jedan mandat više nego što smo imali u prethodnom sazivu, koliko nam je falilo da bismo i tu imali apsolutnu većinu. U mnogim lokalnim samoupravama smo drugi – Subotica, Mali Iđoš, Bečej, Čoka, Novi Kneževac… U velikim gradovima, gde je mađarska zajednica relativno malobrojna, poput Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Pančeva… Uspeli smo da uđemo samostalno u lokalnu upravu.

Ipak, svugde nastavljate savez sa SNS? 

– Da, bićemo sa SNS i tamo gde smo osvojili apsolutnu većinu, jer to nije pitanje matematike, već strateškog partnerstva koje gradimo 10 godina na svim nivoima – lokalu, pokrajini, republici. Ne gledamo mi na to po principu u Bačkoj Topoli smo osvojili apsolutnu većinu i tamo nam SNS ne treba. Naprotiv, treba nam. Kao što smo i mi potrebni SNS, siguran sam, tamo gde bi oni mogli samostalno da formiraju vlast. Nezamislivo mi je da recimo u Bačkoj Topoli, opštini sa mešovitim sastavom stanovništva, isključimo predstavnika srpskog naroda.

Nije pošteno da budem gradonačelnik

Jeste li Vi budući gradonačelnik Subotice?

– Ja sam bio nosilac liste SVM u Subotici i rekao sam da ću, ako osvojimo najveći broj glasova, to prihvatiti, jer je to tako pošteno. Ali da, takođe, to neću biti ako ne budemo pobedili, jer je to isto tako pošteno. Mi u SVM smo druga snaga u Subotici, dogovorićemo se kako ćemo rasporediti funkcije u gradu, međutim, mesto gradonačelnika apsolutno pripada SNS.

Na rezultatu SVM odmah su čestitali mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, zamenik premijera Žolt Šemjen…

– Novina je da mi je čestitao i premijer Orban lično, s kojim sam se nakratko video u utorak u Mađarskoj na proslavi nacionalnog praznika. Za našu zajednicu je bitno da budemo politički samostalni, da samostalno zaslužimo mandate, pa koliko nam građani dodele svojim glasovima – toliko imamo, ali to je naše. To je bila politika Ištvana Pastora, a ja sam je nastavio od novembra prošle godine.

I da li Vam je još nešto rekao Orban?

– Ne, mi ćemo se videti sledećih nedelja. Stalno imamo konsultacije i redovno se viđamo, kao što se on redovno viđa i s predsednikom Vučićem. Suština je da on izuzetno vrednuje ove rezultate i stav SVM da samostalno nastupa na izborima i nakon toga gradi strateško partnerstvo sa SNS. Za pohvalu je što smo samostalno dobili mandate. Čak je SNS nastupio u širokoj koaliciji. To je veliki podvig i zato su mi političari iz Mađarske čestitali.

Slažete li se s ocenama da su odnosi Srbije i Mađarske znatno unapređeni u poslednjih 10 godina?

– Sigurno je da ovako dobri odnosi Srbije i Mađarske nisu bili od srednjeg veka, prethodnih 500-600 godina. Preduslov za to je bio i to što smo pre 10 godina zajednički zatvorili određena bolna poglavlja naše zajedničke istorije. Tu mislim na četrdesete godine prošlog veka, na 1941, kada su mnogi Srbi nevino stradali, i na 1944, kada su mnogi Mađari nevino stradali. Došlo je do istorijskog pomirenja i mi sad punu deceniju govorimo o zajedničkim ulaganjima, infrastrukturnim projektima… Srbija nema boljeg komšiju od Mađarske i Mađarska nema boljeg komšiju od Srbije.

Nadam se promenama u Evropskom parlamentu

Očekujete li promene u Evropskom parlamentu posle izbora u nedelju?

– Mi na listi Fidesa imamo kandidata, kao i u prethodnih 10 godina. I to nije u interesu samo Mađara, već i Srbije, jer se u EP najviše napadaju Mađarska i Srbija. Zato je izuzetno važno da tamo imamo autentičnog predstavnika, člana SVM, koji je dvojni državljanin, s prebivalištem u Srbiji. I koji, kada se Srbija napada, može ustati i kazati: „Gospodo, to su laži“, kao što je bilo i u prethodna dva saziva EP.

Verujete li u promene u EP?

– Nadam se promenama. Zato nam je svima u interesu da Fides osvoji što više mandata u EP, jer će ti ljudi sigurno po svim pitanjima biti na strani Srbije. Oni ne gledaju samo interese vojvođanskih Mađara već i interese Srbije. I ono što je dobro, ti interesi se podudaraju.

Na osnovu čega to tvrdite?

– Zato što takve odnose Srbija nema sa svim zemljama iz okruženja, kao što nema ni Mađarska. Dakle, ako smo mi, Srbi i Mađari, uspeli da izgradimo takve odnose, to znači da nije problem ni u Srbiji ni u Mađarskoj, već u ostalima.

Tome su, ocenjuje se, doprineli i lične veze, prijateljstvo predsednika Vučića i premijera Orbana.

– Slažem se, s tim što tu treba dodati i Ištvana Pastora, zato što je on upoznao Vučića i Orbana 2008, u vreme kada su obojica bila u opoziciji. Još tada je taj odnos počeo da se gradi. Onda je 2010. Orban došao na vlast, a od 2014. je Vučić bio premijer, pa od 2017. predsednik. To su odnosi njih trojice u početku, a ja ću pokušati to da nastavim jer je prioritet SVM da se zadrže snažni odnosi dva naroda i države.

To se videlo i na sednici Generalne skupštine UN na glasanju o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici.

– Iz Evrope su ukupno tri zemlje glasale protiv te rezolucije: Rusija, Belorusija i Mađarska. Niko drugi. Pri čemu je Mađarska jedina članica i EU i NATO. Bilo je lepo biti uzdržan i ne učestvovati u glasanju, što su neke zemlje učinile, ali je Mađarska direktno bila na strani Srbije i glasala protiv rezolucije.

Ipak, česte su optužbe na račun i Vučića i Orbana, od toga da su kineski vazali do onog da su autokrate.

– Oni su čvrsti lideri s vizijom i oni gledaju interese svoje države i svog naroda. I to se mnogima, pre svega, u Briselu, ne sviđa. Ima tu liberalnih krugova koji šire strašne neistine i o Srbiji i o Mađarskoj.