09/12/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

Ambasador BiH: Inicijativa “Pojas i put“ promoviše ekonomsku saradnju i zajedničku budućnost

Ambasador BiH: Inicijativa ''Pojas i put'' promoviše ekonomsku saradnju i zajedničku budućnost

Siniša Berjan, Foto: Kineska medijska grupa

Deseta godišnjica uspostavljanja Inicijative “Pojas i put“ obeležava se ove nedelje u Pekingu. Inicijativa obuhvata više od 150 zemalja, u kojima živi više od pet milijardi ljudi, među njima je i Bosna i Hercegovina.

Ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini, Siniša Berjan, za Kinesku medijsku grupu kaže da Inicijativa predstavlja jednu važnu strategiju, koju je kineska vlada predstavila sa ciljem međusobnog povezivanja zemalja duž rute i promocije ekonomske saradnje, prosperiteta, zajedničke budućnosti, inkluzivnosti i transparentnosti.

Berjan je istakao da je Bosna i Hercegovina zahvalna za mogućnost uključenja u ovu važnu inicijativu, u kojoj je od osnivanja 2013. godine. “Kina je izuzetno važan strateški partner Bosne i Hercegovine, dosad je vrijednost kineskih ulaganja premašila dvije milijarde eura i zapravo Bosna i Hercegovina je četvrta zemlja u CIE po visini kineskih investicija, posle Srbije, Mađarske i Rumunije.

Kina se zaista razvija velikom brzinom i već sada bilježi preko 20 posto udjela u svetskom bruto društvenom proizvodu i mi pokušavamo da iskoristimo veliki privredni zamah Kine. Posebno bih izdvojio neke projekte značajne za razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini. Prvi veliki infrastrukturni projekat, izgradnja termoelektrana “Stanari“, koji smo kompletirali sa našim kineskim partnerima u okviru mehanizma saradnje Kine i zemlja Centralne i Istočne Evrope, posebno se izdvaja jer su iskorištena sredstva Kineske investicione banke. Osim ovog projekta u realizaciji su i mnogi drugi, poput projekta izgradnje bolnice u Doboju, nekoliko hidroelektrana, auto-putevi“, istakao je Berjan za KMG

“Ne bih se složio sa mišljenjem pojedinih zapadnih zemalja da ova inicijativa predstavlja jednu geopolitički strategiju Kine. U principu ona može uvjesti čovječanstvo u novu eru međunarodne saradnje, otvorenosti, prosperiteta i trajnog mira“.

Ambasador Berjan je naglasio da su velike mogućnosti saradnje u oblasti turizma. “Bosna i Hercegovina se nalazi u srcu Evrope i praktično predstavlja raskrsnicu i most između Istoka i Zapada. Upravo zbog ove specifične pozicije Bosne i Hercegovine možemo se pohvaliti bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, ali i veliki mogućnostima za turizam. Ono što želim posebno da naglasim je da smo mi posebno ponosni na to da je Bosna i Hercegovina 2018. godine uvela bezvižni režim za državljane Kine i otad bilježimo porast broja kineskih turista u Bosni i Hercegovini, koji su privučeni bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, predivnim pejzažima, gostoprimstvom naših ljudi, ali i gastronomijom“, istakao je.

Ambasador Bosne i Hercegovine naglasio je da je Kina, pod vođstvom Komunističke partije Kine, postigla veliki napredak, i omogućila da kineski građani istinski žive kineski san.

“Kina je veliki, moćan igrač u međunarodnoj političkoj i ekonomskoj areni i vodi jednu odmjerenu politiku, time pruža veliku šansu zemljama Zapadnog Balkana, pa tako i Bosni i Hercegovini, da iskoriste privredni razvoj Kine i ostvare sopstvene benefite“, zaključio je Berjan.

(INFO/ Kineska medijska grupa)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1388647’, content_type: ‘product’});