21/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

UKLETI MOST KOGA SE SVAKO U GRADU BOJI: Sa njega se u smrt bacilo VIŠE STOTINA PASA, a onda je otac tu ubio TEK ROĐENOG SINA!

UKLETI MOST KOGA SE SVAKO U GRADU BOJI:  Sa njega se u smrt bacilo VIŠE STOTINA PASA, a onda je otac tu ubio TEK ROĐENOG SINA!

Most Overtaun u škotskom gradiću Dambartonu nezvanično je najukletiji i najjeziviji u Evropi.

Sa njega se u poslednjih stotinjak godina više stotina pasa bacilo u smrt da bi se kruna tragedija dogodila 1994. godine kada je jedan šizofreni na njemu ubio tek rođenog sina, za koga je verovao da je antihrist.

Vlasnici pasa koji su skočili s mosta prijavljivali su pre njihovih smrti nagle promene u ponašanju životinja, a neki su svoje ljubimce opisivali kao „opsednute“.

Psi bi se naglo umirili kao da nešto osećaju, ili postali uznemireni, a onda bi se na mostu zaleteli prema „nečemu“.

Psi koji su preživeli nakon događaja na mostu bili su traumatizovani, govorili su vlasnici.

Naravno, životinje ne mogu namerno „počiniti samoubistvo“ kako ljudi to rade. Iako se možda tako ne čini, životinje nisu u stanju doneti odluku da okončaju svoj život jer se njihovo ponašanje bazira na instinktima.

Ponekad se može dogoditi da se životinja ponaša autodestruktivno, na primer da ne jede, ali to je obično simptom bolesti ili parazita. Dakle i u slučaju mosta Overtaun mora postojati logično objašnjenje, piše Večernji.

Kroz godine se pojavilo nekoliko teorija. Verovalo se da signali podmornica u blizini emituju frekvencije koje izluđuju pse, dok su drugi kao uzrok neobičnog ponašanja ljubimaca ponudili paranormalne aktivnosti.

Neki lokalci navodili su da osećaju strah kada hodaju mostom, a prijavljivali su i viđenja sablasne „Overtaunske Bele Dame“ koja je, navodno, opsedala pse i tako ih namamila u smrt, piše portal Explorers Web.

Jedan je čovek o svemu čak i napisao knjigu.

Stručnjak za ponašanje pasa Dejvid Sends ponudio je nešto realniju teoriju. On smatra da je za fenomen odgovorna kombinacija vrlo specifičnih uslova.

Naime, 1950-ih godina, kada su započele dojave o mostu Overtaun, ispod njega su se namnožile kune. Te životinjice imaju snažan vonj sličan tvorovima, a naknadna istraživanja su pokazala da njihov miris privlači pse mnogo snažnije od sličnih životinja.

Jednom kada namirišu kune, psi nailaze na drugi problem – zbunjujuću vegetaciju oko mosta.

Drveće i grmovi koji su obrasli Overtaun skrivaju pravu dubinu klanca i stvaraju optičku iluziju za pse, čija je perspektiva znatno niža od ljudske.

Oni ne vide preko ruba mosta, a ako i vide, mogu razaznati tek da je sve oko njega puno biljaka, zbog čega im se čini da je sigurno skočiti.

Sendsova je teorija da psi primete neodoljivi miris kune i navrat nanos trče za njim, nesvesni da ih čeka pad od 15 metara.