20/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

RADE NOKTE, A U STVARI VAS ŠIŠAJU KAO OVDE! Traže da im platite ako otkažete (NA VREME) termin!

RADE NOKTE, A U STVARI VAS ŠIŠAJU KAO OVDE! Traže da im platite ako otkažete (NA VREME) termin!

Imate zakazano lepljenje plastičnih noktiju, padne vam cigla na glavu i ne možete da odete – ništa, žena koja radi nokte će vam svakako naplatiti punu cenu, kao da ste bili i iskoristili njenu uslugu. Deluje smešno? I jeste. Ovo je novi skandalozan trend u Srbiji, da kozmetički saloni i devojke koje po stanovima rade nokte, ukoliko je mušterija sprečena da dođe u zakazano vreme i uredno to javi, naplate uslugu kao da su je i odradile! A još je smešnije što, recimo, stomatolozi i ginekolozi, s druge strane, ne naplaćuju otkazivanje termina. 

Svoje iskustvo podelila je jedna devojka na društvenoj mreži Iks.

– Zakažem tretman lica u jednom salonu u Novom Sadu („Lilium beauty“), iskrsne mi nešto, nema šanse da stignem, javim se da otkažem 10 sati ranije i oni mi kažu politika firme je da se uplati 3.500 ukoliko je manje od 24 sata do termina – napisala je ova devojka i podelila prepisku koju je imala s pomenutim salonom.

RAZVLAČENJE

Kroz prepisku se vidi da je iz salona obaveštavaju da politika njihove firme nalaže da je u (pazi sad!) obavezi da im na račun uplati 3.500 dinara zbog otkazivanja termina, kao i da su joj napisali instrukcije za plaćanja.

Ova devojka je negodovala, razumno je pitala da li to ona plaća i usluge zakazivanja i otkazivanja, ali je na kraju ipak odlučila da im plati uslugu koju nije ni dobila! Kako je napisala na društvenoj mreži, ovaj događaj je podelila da bi kanalisala bes i ogorčenost zbog toga što joj se dogodilo, da upozori devojke na ovaj salon, međutim, platila je da je ne bi razvlačili po mrežama.

Takođe, dodala je da iz salona pri zakazivanju nisu naglasili da će morati da plati pun iznos usluge, čak i ukoliko ne dođe zbog nepredviđenih okolnosti.

Iz salona nisu odgovorili na pitanja

Portal INFO poslao je pitanja salonu „Lilium beauty“. Ona se svode na to kako su naplatili uslugu koju nisu izvršili, da li s mušterijama sklapaju pravno obavezujući sporazum gde je i otkazivanje regulisano plaćanjem, da li su izdali fiskalni račun. Nikakvi odgovori nam, međutim, nisu stigli do naznačenog roka. 

U priču na Iksu uključila se i Efektiva, udruženje potrošača. Iz Efektive navode da Novosađanka nikako nije trebalo da plati to što su joj tražili:

– Potpuno bespotrebno bačen novac. Klasično su vas navukli. Bez ljutnje, ali dokaz da građani Srbije plaćaju sve što se od njih traži…

A šta kaže zakon? Prema rečima advokata Dragomira Mrdalja, apsolutno niste dužni da platite otkazivanje termina!

– Po zakonu, ako usluga nije pružana, onda oni ne bi mogli da traže naknadu za nešto što nisu izvršili – kaže Mrdalj za Republiku, a onda dodaje:

– To što su rekli da mora da plati kad je otkazala, a nisu je pre toga obavestili, isto ne može. Ta firma je morala da predoči klijentu da će prilikom otkazivanja morati da nadoknadi štetu, naravno, nikako pun iznos usluge. Međutim, čak i tad niste dužni da platite! Usluga nije izvršena.

ZAKLJUČAK

Dakle, ukoliko vam firma/salon naznači da morate da platite neki iznos zbog otkazivanja termina, na primer 20 odsto od cene usluge, a vi niste došli i ne želite da im platite, onda ta firma može da podnese tužbu protiv vas. Međutim, teško da bi na sudu mogla da dokaže da je pretrpela štetu zbog vas.

– Ta firma bi onda morala u parničnom postupku da dokazuje da je imala štetu od tog otkazivanja, u smislu da je neko hteo baš taj termin, a vi niste došli. To je teško dokazati. Po meni, da sumiramo, čak i da ste obavešteni unapred da ste dužni da platite recimo 20 odsto od vrednosti usluge ako otkažete i vi ne možete da dođete, niste dužni da platite – objašnjava naš sagovornik.

Zaključak: Devojke, ako otkažete termin jer je iskrslo nešto hitno, niste u zakonskoj obavezi da platite, čak i ako su vas usmeno obavestili da je to politika firme jer usluga nije izvršena. Kozmetičarke, nemate zakonski osnov da tražite da vam neko plati uslugu koja nije izvršena! 

BONUS VIDEO