20/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

NAKON PORAZA NA IZBORIMA, ŠOLC SE OGLASIO O UKRAJINI: Evo šta je poručio

NAKON PORAZA NA IZBORIMA, ŠOLC SE OGLASIO O UKRAJINI: Evo šta je poručio

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na nove napore za uspostavljanje mira u Ukrajini, dodajući da su se on i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u nedavnom razgovoru složili da je potrebno organizovati novu mirovnu konferenciju, na kojoj bi učestvovala i Rusija.

Verujem da je sada vreme za raspravu o tome kako doći do mira, i to bržim tempom – rekao je Šolc za televiziju ZDF, prenosi Hina.

Šolc je kod kuće pod velikim pritiskom, nakon što su sve tri stranke njegove koalicije prošle sedmice doživele težak poraz na izborima u dve savezne države od partija koje se zalažu za bolje odnose sa Moskvom.

Nacionalistička Alternativa za Nemačku (AfD) i nova protivsistemska stranka BSW, koja se protivi slanju vojne pomoći Ukrajini, dobile su rekordnu podršku glasača.

Zelenski je u julu rekao da nastoji da do novembra napravi plan koji bi Kijevu omogućio održavanje drugog međunarodnog mirovnog samita, na koji bi bila pozvana i Rusija.

U julu je u Švajcarskoj održan prvi takav samit uz prisustvo predstavnika 92 zemlje, ali bez Rusije. Nacrt mirovnog sporazuma koji je tada izneo Zelenski Rusija je odbacila i poručila da on ne može biti polazište za bilo kakve mirovnih pregovora.

 

BONUS VIDEO: