29/11/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

ŽENE SE ZBOG KORONE ODALE ALKOHOLU! Šokantni podaci, klinike za lečenje krcate, stručnjaci OTKRILI RAZLOGE!

ŽENE SE ZBOG KORONE ODALE ALKOHOLU! Šokantni podaci, klinike za lečenje krcate, stručnjaci OTKRILI RAZLOGE!

Broj žena u Srbiji koje su postali alkoholičari porastao je čak četiri puta od početka pandemije koronavirusa!

Da je situacija alarmantna pokazuju izveštaji klinika za lečenje bolesti zavisnosti, gde se prvi put u istoriji izjednačio broj muških i ženskih pacijenata. Do samo pre dve godine, na jednog alkoholičara na lečenju dolazile su četiri žene.

Razlog zbog koga su žene masovno posegnule za alkoholom psihijatri vide u tome što su se tokom pandemije, mnogo više od muškaraca brinule za zdravlje i porodicu i mnogo teže su im padale svađe u brakovima i vezama, pa su postale depresivne, od čega su „spas“ potražile u poroku, prenosi Informer.

Diana Raketić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu, potvrdila je ovu crnu statistiku.

Na lečenje dolaze najviše visokoobrazovane žene i majke, od 35 do 50 godina, a u više od 70 odsto slučajeva pretrpele su neki vid zlostavljanja partnera. Onda je došla pandemija koronavirusa i pitanja da li će i kako preživeti. Uzimajući alkohol, sedative, partnerske relacije budu još gore, sa puno nasilja i svađa. Kada situacija postane nepodnošljiva, odlučuju da potraže pomoć, ali dodatni problem u lečenju žena koje se bore sa alkoholizmom je osuda okoline. Teško im je da odu kod lekara opšte prakse i zatraže uput za Drajzerovu – objasnila je Raketićeva.

Neuropsihijatar Jasna Daragan Saveljić istakla je da je ovoj situaciji znatno doprinela pandemija, koja je izuzetno loše psihički delovala na žene.

Istraživanja su pokazala da su žene u pandemiji u znatno većem procentu obolevale od depresije i to stanje je zasigurno uzrokovalo „bežanje“ u alkohol kod određenog broja njih. One prosto nisu mogle da prevaziđu svoje psihičko stanje i to ih je dovelo do zavisnosti. Morate imati u vidu da žena kuva, nabavlja namirnice, teži da održi porodicu i uz to i radi, a to nije nimalo lako u teškim vremenima kakva je bila pandemija. Svakako su se žene više brinule o zdravlju i porodici nego muškarci, a uz to su i teže podnosile krize u brakovima i vezama, do kojih je masovno dolazilo tokom pandemije – objašnjava Daragan Saveljić.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);