13/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

ZAŠTO SRPSKU MALINU SADA MANJE TRAŽE? Izvoz je smanjen čak 30 odsto

CENE MALINA SKUPLJA NEGO IKAD: Evo koliko treba da izdvojite za kilogram CRVENOG ZLATA!

Maline, Foto: Printscreen/RINA

U prva četiri meseca ove godine izvoz maline je bio za oko 30 odsto manji u odnosu na prosek prethodnih godina, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sastanku sa prerađivačima i izvoznicima tog zamrznutog jagodičastog voća.

Iz PKS saopštavaju da podaci sa velikih izvoznih tržišta, pre svega Zapadne Evrope gde se najviše prodaje srpska malina, pokazuju da je prodaja maline u supermarketima širom Evrope opala za 20-30 odsto u odnosu na isti period 2020. i 2021. godine.

Kao glavni razlog navodi se visoka cena, uslovljena veoma visokom otkupnom cenom sveže maline u prošlogodišnjoj berbi.

Izvoznici su ukazali da će dolazeća sezona predstavljati veliki izazov za srpske izvoznike jagodičastog voća i to zbog rasta cena struje, transporta, radne snage i ostalih troškova, uz veliki gubitak tržišta kako u prošloj tako i u ovoj godini.

Uz podatke o prodaji malina u prethodnom periodu, prikazana je i detaljna analiza koja je pokazala da je uobičajeni udeo otkupne cene u odnosu na troškove otkupa, prerade i prodaje – 50 do 60 odsto.

Konstatovano je da je taj udeo drastično poremećen lani, kada je iznosio čak 87%, što je u velikoj meri otežalo stabilno i konkurentno poslovanje prerađivača i njihovu konkuretnost na tržištu.

Učesnicima sastanka predstavljene su i informacije iz Poljske koja očekuje solidan rod maline, za oko 10 odsto veći od prošlogodišnjeg, uz konstataciju da uprkos trenutnoj krizi – podaci o rodu maline u Ukrajini pokazuju da će godina u toj zemlji biti solidna.

(INFO / Telegraf)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1058903’, content_type: ‘product’});