18/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

ZAŠTO SE KAŽE PLAVA KOSA, A ONA JE ŽUTA? ILI PLAVA KRV, A ONA JE CRVENA? Postoji objašnjenje

ZAŠTO SE KAŽE PLAVA KOSA, A ONA JE ŽUTA? ILI PLAVA KRV, A ONA JE CRVENA? Postoji objašnjenje

Ilustracija, Foto: Profimedia

Uobičajeno je da žensku osobu sa žutom kosom nazivamo plavuša. Кad se kaže plava kosa – niko ne misli na plavu boju, nego žutu. Zašto?

Poznata je teorija da se u srednjem veku plavim nazivalo sve što je kraljevski ili veoma vredno (otud i izraz „plava krv”). Plavuše su se, u tim vremenima, smatrale takvim jer su bile ređe od ostalih.

Кada je reč o bojama, treba znati da su se u našem jeziku njihove nijanse u prošlosti shvatale znatno drugačije nego sad. Nekada je bilo važnije da li je neka boja svetla ili tamna, da li zagasita ili sjajna, nego koja je specifična nijansa u pitanju.

Pridev „plav” je nekada u staroslovenskim jezicima značio „svetao” ili „bled”. Otud se i čovek svetle kose i očiju nazivao „plavim”. S druge strane, za današnje značenje plave boje koristili su se pridevi „sinji” i „modar”.

Najrasprostranjeniji izraz „blond” koji se u engleskom koristi za plavuše potekao je od starofrancuskog izraza „blont” (izgovara se bez „t”) što je nekada značilo žuto, sunčanožuto, zlatno, a ovaj izraz su kasnije preuzeli Englezi (blonde), Nemci (blondine), Italijani (bionda).

Međutim, ima jezika u kojima se, baš kao i u srpskom, za ljude s plavom kosom koriste izrazi koji nemaju nikakve veze sa žutom bojom, pa se tako na španskom za plavušu kaže „rubio” (bukvalni prevod „crvena”), a na portugalskom „loira” (u bukvalnom značenju „plavo”).

( INFO / Dnevnik.rs )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1036593’, content_type: ‘product’});