06/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

ZAŠTO NOTARI RADE OD 9 DO 5? U velikom ste PROBLEMU ako je to i vaše radno vreme

OVA IMENA SRBI NAJČEŠĆE MENJAJU! Svi navode 1 RAZLOG za to!

Javni beležnik, Foto: Profimedia

Radno vreme notara nije problem od juče, ali jeste muka koja dugo traje i iritira mnoge građane, a posebno one koji rade. Jer i najprostijom logikom da se zaključiti, da ukoliko morate kod notara to jedino možete za vreme radnog vremena, pa bila to i najednostavnija overa, zbog koje morate da odsustvujete sa posla najmanje sat i po.

Uglavnom svi notari, jednostavno rade od 9 do 17 sati. I ne bi to možda bilo toliko strašno da ima onih koji rade subotom ili pak nekim radnim danom produženo do 19 sati, kao što je slučaj sa pojedinim bankama.

Još strašnije je, tvrde mnogi građani, to što kad god da dođete kod notara, morate da čekate u redu i to po pola sata, a nekada i mnogo duže.

– Oni koji rade dovijaju se na razne načine, ali džaba. Radim od 9 h i kod notara sam došla sat vremena ranije u 8 sati ujutro, računajući da ću biti prva na redu i da ću na posao manje kasniti. Ali isto tako kao ja, razmišljalo je još nekoliko ljudi koji su došli i pre osam. Na kraju sam završila u 9.40, i kad se sve sabere zakasnila na posao sat i po i kod notara provela skoro sva sata – priča žena koja je nedavno morala kod notara na Banovo Brdo u Beogradu.

Druga se nadovezuje.

– Evo koliko nas ima ovde u redu. Desetoro. Svaki od nas neće proći ispod hiljadu dinara, to je 10.000 dinara za sat vremena – pa što bi radili vikendom ili produženo u noć – bio je jedan je od komentara u redu, a koji je došao od strane šalterskog radnika koji je, kako je rekao, morao da nađe zamenu, tokom odusustva.

U Zakonu o javnom beležništvu, koji je stupio na snagu 1. septembra 2014, jasno stoji da radno vreme javnih beležnika propisuje ministar resornog ministarstva, odnosno Ministarsva pravde. Navodi se i da javni beležnik može po potrebi raditi i izvan utvrđenog radnog vremena, ali za sada se to u Srbiji i jako retko događa.

A, bez notara danas se ne može bukvalno ništa. Kod javnih beležnika mora se zbog ovlašćenja po svim osnovama. Njihova uloga je da overavaju sve ugovore, sporazume i druge pismene beleške, kao i da odgovaraju za njihovu zakonitost.

Na osnovu zakona, notari su ti kojima se treba obratiti kada je potrebna overa ugovora o raspolaganju stana, prodaji stana, poklonu nepokretnosti, o razmeni nepokretnosti, ugovora o hipoteci, ugovora o doživotnom izdržavanju, o raspodeli imovine za života, bračnog ugovora i sporazuma supružnika o deobi njihove zajedničke imovine…

Koliko će biti notara takođe određuje resorni ministar, a po mišljenju Komore, tako da se, po pravilu, za područje jedne opštine ili grada, određuje najmanje jedno javnobeležničko mesto.

Na područjima sa više stanovništva i intenzivnijim privrednim poslovanjem, broj javnobeležničkih mesta određuje se tako da se na svakih 25.000 stanovnika odredi po jedno javnobeležničko mesto.

U zakonu se navodi i da ministar na predlog ili uz pribavljeno mišljenje Komore, može izmeniti broj javnobeležničkih mesta na pojedinim područjima, a u skladu sa potrebama pojedinog područja.

( INFO / INFO )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1020897’, content_type: ‘product’});