25/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

ZAGLIBLJENI PUTIN NE ZNA ŠTA RADI! Predsednik Rusije na udaru Zapada: SMEŠNO I PATETIČNO!

ZAGLIBLJENI PUTIN NE ZNA ŠTA RADI! Predsednik Rusije na udaru Zapada: SMEŠNO I PATETIČNO!

Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na paradi održao govor o događajima u, kako je naveo „svetom ratu“ protiv Ukrajine, koji već mesecima širi strah javnosti u svetu.

Putin je ruskim vojnicima poručio da se „bore za isto ono za šta su se borili njihovi očevi i dedovi“, iskoristivši tako svoj govor da opravda invaziju na Ukrajinu. 

Bela kuća je ocenila Putinov govor kao reviziju istorije i navela da je njegova sugestija da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini „očigledno apsurdna“, dok je predsednik Džo Bajden izrazio zabrinutost zbog toga što Putin „nema izlaznu strategiju“ iz ukrajinskog rata i da u tom smislu pokušava da smisli šta da uradi.

O Putinovom govoru su pisali i ugledni mediji na zapadu:

„Vašington post“: „Zaglibljeni Putin ne zna kako da izađe“

Uvek grandiozne i fašističke, proslave Dana pobede u Moskvi bile su u ponedeljak uzdržanije nego inače a uobičajeni aero-šou otkazan je zbog „vremenskih prilika“, iako je nebo bilo vedro, piše za „Vašington post“ kolumnista Maks But.

Putin je, navodi on, bio prkosan ali uzdržan, pokušavajući da prikaže neisprovocirani ruski napad na Ukrajinu kao preventivni odgovor na nadolazeću ukrajinsku invaziju na Rusiju, piše Vašington post, a prenosi Blic.

Bilo je smešno i patetično – ali i neobično uverljivo, navodi But, dodajući da je bilo mnogo diskusija oko Putinove racionalnosti jer je napad na zemlju sa tako malom vojskom bio „čin ludila“. Dokazi sugerišu da Putin nije lud, iako je izolovan i sklon pogrešnim procenama, ističe But.

On je ocenio da „izgleda da Putin razume kad rat ne ide po njegovom“ i da je otuda i došlo do njegovog povlačenja iz okoline Kijeva početkom aprila, umesto da rizikuje uništenje svojih snaga. Ukazujući da je Institut za proučavanje rata u nedelju izvestio da ruske snage 8. maja nisu napravila nikakav značajan napredak ni u jednom pravcu, But je ocenio da „Putinu ponestaje opcija“.

Rusija je platila strašnu cenu za neznatne dobitke, a dok Rusija slabi Ukrajina postaje sve jača, naveo je on, pozivajući se na uništenu rusku vojnu opremu, posledice sankcija, naoružanje koje Ukrajina prima, te slab moral ruske a visok moral ukrajinske strane i sve ujedinjeniji zapadni blok.

Tanjug/AP

Putin na paradi povodom proslave Dana pobede

Putin je sada u strateškoj dilemi koja bi trebala da bude poznata Amerikancima nakon naših neuspešnih ratova u Vijetnamu, Avganistanu i Iraku – samo mnogo puta gore, naveo je But.

Često je potreban novi lider da izvuče naciju iz takvog gliba. To je ono što je Ričard Nikson uradio u Vijetnamu, Mihail Gorbačov u Avganistanu a nedavno i Džo Bajden u Avganistanu. Zapad bi trebalo da signalizira ruskim silovikijima da ako žele ponovo da žive dobro treba da se reše Putina i izađu iz Ukrajine. Ali, navodi But, Putin ima gvozdeni stisak nad vlasti više od 22 godine i nema razloga da se očekuje da će biti svrgnut u skorije vreme.

To znači da je najverovatniji ishod (rata) u Ukrajini još jedan zamrznuti konflikt, zaključio je kolumnista „Posta“.

„Gardijan“: Pravdanje neopravdanog

„Gardijan“ u uredničkom editorijalu piše da je Putin u govoru, kako invazija zapinje, gledao da učvrsti domaći front.

Produženje muka ruske vojske značlo je da je vojna parada na Dan pobede bila manja nego uobičajeno, navodi list ukazujući na neočekivano otkazivanje uobičajenih preleta aviona Mig-29 koji su u čast aktuelnog rata trebali da predstave formaciju u obliku „Z“ , simbola ruske vojske koji je zabranjen u Ukrajini.

Neuspeh strategije Kremlja i poniženje naneto ruskim snagama doveli su do spekulacija da će Putin iskoristiti svoje tradicionalno obraćanje da još više eskalira situaciju, ali umesto toga ruski predsednik je gledao da ojača domaći front, koji se do sada držao relativno tiho usled kombinacije represije i propagande.

Navodeći da je Putin još jednom ustvrdio da Kijev želi da nabavi nuklearno oružje te optužio Zapad da planira invaziju na Krim, „Gardijan“ konstatuje da je ovo sve bilo „sumorno predvidljivo i već viđeno“.

Tanjug/AP

Vladimir Putin na paradi u Moskvi

Ali, Putin se u govoru osvrnuo na ruske gubitke u konfliktu, što je retkost, ukazuje list dodajući da Moskva od marta nije objavila informaciju o broju svojih vojnika koji su ubijeni, zarobljeni ili ranjeni u Ukrajini. U pitanju su verovatno desetine hiljada, ističe „Gardijan“.

Priznajući „nenadoknadive gubitke za rođake i prijatelje“, Putin je najavio podršku za dodatnu pomoć porodicama poginulih i ranjenih što u kombinaciji sa neuspehom da se mobilišu rezervisti, kako zaključuje „Gardijan“, možda signalizira preokupaciju javnim moralom tokom rata koji je trebao da bude gotov.

„Njujork tajms“: Bez pobede na Dan pobede

Adam Pasik iz „Njujork tajmsa“ piše da je Putin pokušao da kanališe ruski ponos iz Drugog svetskog rata u podršku invaziji na Ukrajinu.

Takođe je konstatovao da, suprotno očekivanjima, Putin nije objavio masovnu mobilizaciju niti eskalaciju rata, da se obraćao primarno domaćoj javnosti i da nije pokušao da uokviri nijedan deo invazije kao pobedu, „što je signal da se konflikt verovatno skoro neće okončati“.

Tanjug/AP

Parada u Moskvi na Dan pobede

Kremlj je rat označio kao nastavak ruske borbe protiv zla u Drugom svetskom ratu, koji naziva Velikim otadžbinskim ratom. Čini se da Putin računa da će prikrivanjem invazije ruskim ponosom zbog sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom pružiti rat sa većim osećanjem moralne svrhe, naveo je Pasik.

Putin se više puta vraćao na lažnu tvrdnju da ukrajinsku vladu vode nacisti koji ugnjetavaju i čak vrše „genocid“ nad ljudima koji govore ruski širom Ukrajine. To je laž za koju vojni analitičari kažu da je potkopala rusku invaziju, sve sa iznenađenim ruskim vojnicima što nisu bili dočekani kao oslobodioci, ističe Pasik.

On je članak završio rečima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je u ponedeljak rekao da je „ludak Putin“ taj koji „ponavlja užasne zločine Hitlerovog režima“.

Osuđen je na propast jer su ga prokleli milioni predaka kad je počeo da imitira njihovog ubicu. Stoga će izgubiti sve – rekao je Zelenski, preneo je „Njujork tajms“.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);