29/11/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

Vozači, spremite se na još jedan UDAR po DŽEPU! Novo poskupljenje letnjih guma! Izneneđenje će biti još veće kad pročitate i za koliko!

Vozači, spremite se na još jedan UDAR po DŽEPU! Novo poskupljenje letnjih guma! Izneneđenje će biti još veće kad pročitate i za koliko!

Vozači koji planiraju zamenu letnjih guma, treba da znaju da su cene pneumatika drastično porasle još prošle godine, a najavljuju se i nova poskupljenja.

Sve one koji su želeli da kupe nove letnje gume zatekle su nešto veće cene, i to u proseku za 10% u odnosu na 2021. Međutim, prema rečima uvoznika pneumatika, gume bi mogle da budu između 15 i 20 posto skuplje u odnosu na prošlogodišnju sezonu, piše Revija HAK.

Cene pneumatika su porasle iz više razloga – cene sirovina skočile su još na početku koronavirusa, ali su povećani troškovi transporta i energije. Porasle su i cene kaučuka koji je neophodan u proizvodnji pneumatika, a čađ koji gumama daje crnu boju velikim delom dolazi iz Rusije.

Takođe. veliki broj fabrika koji proizvode pneumatike, pre svega za severni deo Evrope, nalazi se u Rusiji, a proizvodnja u ovoj zemlji je usporena zbog rata u Ukrajini. Proizvodnja se sada premešta u druge fabrike, ali njihovi kapaciteti su ograničeni i nije sigurno da li će ponuda moći da zadovoljni potražnju na tržištu pneumatika.

Zbog povećanih cena, pojedini vozači bi mogli da odlože zamenu pneumatika za narednu sezonu.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);