20/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

VELIKA BRITANIJA POTPISALA NOVI SPORAZUM SA FINSKOM I ŠVEDSKOM!

VELIKA BRITANIJA POTPISALA NOVI SPORAZUM SA FINSKOM I ŠVEDSKOM!

London, Foto: Privatna arhiva

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas u Helsinkiju da je dogovorio nove sporazume sa Švedskom i Finskom u cilju jačanja evropske bezbednosti, obećavajući da će podržati oružane snage obe zemlje „ako budu napadnute“.

– Zajednička deklaracija znači da ćemo u slučaju neke katastrofe, ili ako bilo ko od nas bude napadnut, priskočiti jedni drugima u pomoć, a to podrazumeva i vojnu pomoć – dodao je Džonson, prenosi Rojters.

Boris Džonson
Boris Džonsonfoto: Profimedia

Britanski premijer je izjavio da je NATO odbrambeni savez i da ne predstavlja pretnju nijednoj drugoj zemlji, u trenutku kada Švedska i Finska razmatraju pridruživanje alijansi.

– NATO je odbrambeni savez. NATO ne predstavlja pretnju nikome. On je tu u svrhu zajedničke odbrane – rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Helsinkiju, navodi Rojters.

Ninisto je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu “izmenila sliku” i “naterala” Finsku da “razmišlja o svojoj bezbednosti”.

– Rusija je pokazala da je spremna da napadne neku susednu zemlju – rekao je on i dodao da je rezultat toga da Finska sada razmatra priključenje NATO-u.

– Vi ste ovo izazvali. Pogledajte se u ogledalo – poručio je Ninisto, obraćajući se Rusiji direktno, navodi britanska agencija.

( INFO / Telegraf )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1044533’, content_type: ‘product’});