Tanjug/AP

UEFA logo

Izabranici selektora Dragana Stojkovića u ovogodišnje takmičenje ulaze sa najvećim ambicijama. I pored činjenice da mnogi naredne mečeve smatraju pripremnim za predstojeće Svetsko prvenstvo koje se krajem godine održava u Kataru, jasno je da „Orlovi“ i pored činjenica da već razmišljaju o svetskoj smotri fudbala, žele da u ovm takmičenji dosegnu najviše ciljeve, pa zašto ne, ukoliko se ukaže šansa, probaju da se plasiraju i u elitnu ligu i sebi obezbede u narednom ciklusu mečeve sa najkvalitetnijim selekcijama Starog kontinenta.

Ovom prilikom pokušaćemo da se prisetimo onih najzanimljivijih detalja koja su ispratila prethodna dva ciklusa UEFA Lige nacija.

Ideja o novom reprezentativnom takmičenju rodila se još 2013. godine, a oktobra iste godine, predsednik Fudbalskog saveza Norveške Ingve Halen je javnosti prvi put predočio da UEFA ozbiljno razmatra njegovo pokretanje. Ideja je ubrzo prihvaćena širom evropskog kontinenta.

Svoje premijerno izdanje UEFA Liga nacija doživela je u takmičarskoj 2018/19 sezoni, a u istoriji će ostati upamćeno da je prvi meč novoformiranog takmičenja odigran u Astani gde su se 6. septembra 2018. godine sastale selekcije Kazahstana i Gruzije. Meč koji je odigran u okviru „Lige D – grupa 1“ okončan je trijumfom Gruzije rezultatom 2:0, a prvi strelac bio je gruzijski reprezentativac Giorgi Čakvetadze, fudbaler koji je u tom momentu nastupao za belgijski Gent.

Usled, u tom momentu, lošeg UEFA reprezentativnog koeficijenta, reprezentacija Srbije je u premijernom izdanju novoformiranog takmičenja igrala u „Ligi C“, a svoj prvi meč, izabranici tadašnjeg selektora Mladena Krstajića odigrali su 7. septembra 2018. godine u Viljnusu na „LFF“ stadionu protiv domaće reprezentacije Litvanije.