13/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

U OVOM GRADU JE MOGUĆA „INVAZIJA“ DIVLJIH SVINJA: Grđani su UPOZORENI

U OVOM GRADU JE MOGUĆA "INVAZIJA" DIVLJIH SVINJA: Grđani su UPOZORENI

Foto: Printscreen/youtube/LOVIRIBOLOV

U gradu Lamont na severoistoku kanadske Alberte, stanovnici su upozoreni da se čuvaju od moguće invazije divljih svinja.

– Ako ih ne sprečimo, “supersvinje” bi uskoro mogle da napadnu gradove na zapadu Kanade – upozorava kanadska javna televizija CBC.

Reč je o divljim svinjama, koje su uočene na ulicama 28 gradova i sela u Alberti, pokrajini na zapadu Kanade. Lokalne vlasti u Lamontu pozvale su građane da se čuvaju od moguće invazije divljih svinja.

Profesor agronomije Rajan Bruk kaže da bi i gradske i seoske zajednice u tom delu Kanade trebalo da vode računa o divljim svinjama. Bruk vodi Kanadski projekat za istraživanje divljih svinja.

Nakon što su u Lamontu uočene lutajuće svinje, građani su dobili obaveštenje.

– Budite mirni i polako se krećite. Ne terajte životinje, ne provocirajte ih – pisalo je u obaveštenju.

Nije reč samo o divljim svinjama, nego o mešancima divljih i domaćih svinja, odbeglih s farme. Problem nije nov, ali čini se da ih je sada više nego pre. Alberta se odnedavno bori protiv najezde divljih svinja povećanim nadzorom, postavljanjem zamki i novčanim nagradama, koje dobijete ako vlastima predate uši divlje svinje.

Kanada
foto: Profimedia

Divlje svinje šire kretanje i uskoro bi se mogle preseliti u gradove, dvorišta i gradske parkove, upozorava profesor Bruk.

– Reč je o neverovatno pokretnim životinjama. Vrlo pametnim. Jedu gotovo sve. Mogu preživeti u velikom rasponu staništa – upozorava kanadski agronom. Reč je o najinvazivnijem velikom sisaru na planeti, upozorava profesor. Divlje svinje mogu biti teške i 150 kilograma, dnevno mogu preći više od 40 kilometara.

U gradu Barhedu nedavno su uočili tri vepra kako trče ulicama u centru. Utvrđeno je da nije reč o divljim svinjama, nego onima koje su nedavno pobegle mesarima, rekla je Dženifer Pederson, portparolka gradske uprave.

Dve su uspeli da pronađu, treća svinja je i dalje u bekstvu.

Novi program nagrađivanja lovaca trebao bi da pomogne vlastima da bolje prate i iskorene divlje svinje. Od 1. aprila tako vlasti nekih područja Alberte plaćaju po 75 kanadskih dolara lovcima za svaki par ušiju divlje svinje. Pozvali su sve da pažljivo motre i odmah dojave ako nađu znakove prisutnosti divljih svinja.

Te životinje uništavaju useve, zagađuju izvore vode valjanjem u močvari, nose bolesti koje mogu preneti na domaće svinje. Zbog svoje prilagodljivosti mogu živeti svuda, pa se približavaju gradovima Evrope i Amerike. Useljavaju se u dvorišta, proždiru cveće i parkove, izazivaju nesreće, napadaju ljude i kućne ljubimce.

– Još ima šanse da se svinje zaustave, ali mora se brzo delovati – upozorio je profesor Bruk.

Jednom kad se svinje prošire svuda, moglo bi biti prekasno, ističe kanadski borac protiv naseljavanja divljih svinja u gradove.

(INFO/Objektiv)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1058947’, content_type: ‘product’});