17/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

TINEJDŽER MESECIMA TRPEO STRAVIČNO MALTRETIRANJE, PA ODUZEO SEBI ŽIVOT: Ceo grad zanemeo nakon JEZIVE TRAGEDIJE!

TINEJDŽER MESECIMA TRPEO STRAVIČNO MALTRETIRANJE, PA ODUZEO SEBI ŽIVOT: Ceo grad zanemeo nakon JEZIVE TRAGEDIJE!

Škola, Foto: Printscreen/Youtube/CBS Chicago

Petnaestogodišnjak Nejt Bronstin oduzeo je sebi život u januaru, posle nemilosrdnog zlostavljanja od strane vršnjaka, kada se među njegovim drugarima, učenicima Latinske škole u Čikagu proneo glas da je dečak nevakcinisan. U tužbi koja je u ponedeljak podneta protiv škole navodi se da su administratori privatne pripremne škole za koledž, koja naplaćuje školarinu više od 40.000 dolara godišnje, učinili „namerni propust“ da zaštite dečaka i zaustave neprestano zlostavljanje.

U podnesku okruga Kuk kao optuženi navedeni su škola, nekoliko zaposlenih i roditelji navodnih nasilnika. Nejt Bronstin u tu školu je prebačen zbog neposrednog vida nastave koju je nudila tokom pandemije korona virusa, navodi se u žalbi, prenosi „Njujork post“.

Sve je počelo kada je jedan od učenika škole koju je Nejt pohađao počeo da širi glasine da je dečak nevakcinisan, što nije bilo tačno, ali je i dalje redovno bio uznemiravan zbog „statusa“ koji su mu dodelili drugi učenici.

Dečakovi roditelji, Robert i Rouzlin Bronstin, čak su se obratili porodici drugog učenika u vezi stalnog mučenja, tvrdi se u tužbi. Ali uznemiravanje se samo pogoršalo kada je, prema rečima roditelja, čak i jedan nastavnik dečaku pred celim razredom rekao da „nigde neće dogurati u životu“.

Tinejdžer je, takođe, bio zlostavljan putem interneta, odnosno na Snepčetu, gde ga je drugi učenik „pozvao“ da se ubije sredinom decembra, tvrdi se u tužbi. Nejt se u tom trenutku sastao sa školskim administratorom, ali niko od učenika koji su učestvovali u sajber maltretiranju nije disciplinovan, tvrde njegovi roditelji.

Rouzlin Bronstin je, takođe, kontaktirala savetnika u vezi sa maltretiranjem, rekavši da se plaši da bi njen sin mogao da se povredi, ali je škola umanjila njenu zabrinutost karakterišući je kao „porodične probleme“, tvrdi se u tužbi. Nejtova majka je kontaktirala školu više od 30 puta samo u oktobru i novembru, ali su administratori navodno „zažmurili“ na molbe porodice za pomoć.

Tinejdžer je, takođe, prijavio maltretiranje direktoru škole, ali je i taj poziv u pomoć, prema tužbi, zanemaren. Mesec dana nakon što je drugi dečak Nejta nagovarao da se ubije na Snepčetu, njegov otac ga je 13. januara pronašao obešenog u tuš kabini porodične kuće.

Rouzlin Bronstin je dodala da joj škola nikada nije rekla da je Nejt zatražio sastanak sa svojim dekanom zbog navodnog maltretiranja na Snepčetu.

„Znali bismo, i zaštitili bismo ga, a on bi i danas bio ovde“, rekla je ona.

U tužbi se tvrdi da je Latinska škola u Čikagu prekršila državni zakon koji zahteva od škola da istražuju izveštaje o maltretiranju i da obaveste roditelje svih učenika. Škola je, u međuvremenu, odbacila optužbe kao „neosnovane tvrdnje“ i obećala da će se „snažno braniti“ na sudu.

„Naša srca su sa porodicom, želimo im izlečenje i mir. Međutim, u vezi sa njihovom tužbom, navodi o prekršajima od strane školskih zvaničnika su netačni i deplasirani. Nastavnici i osoblje škole su saosećajni ljudi koji stavljaju interese učenika na prvo mesto, kao što su to učinili u ovom slučaju“, navodi se u saopštenju.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva – lekari Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra „Srce“ od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org, kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org.

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1038023’, content_type: ‘product’});