18/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

TANKER PUN IRANSKE NAFTE PLUTA JADRANOM: Teretnjak postao „VRUĆA ROBA“ koju niko ne želi da PRIHVATI!

TANKER PUN IRANSKE NAFTE PLUTA JADRANOM: Teretnjak postao "VRUĆA ROBA" koju niko ne želi da PRIHVATI!

Tanker, Foto: EPA/Tasmin News Agency/Ilustracija

Prvi put od 2018. godine kada su SAD nametnule strože sankcije Iranu, tanker s iranskom naftom nalazi se u Jadranu kod ostrva Krka, piše hrvatski Večernji list.

Iako EU nije uvela embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude da njome trguju, prevoze ili iskrcaju, kao i banke koje omoguće plaćanje, rizikuju kazne i probleme na američkom tržištu, ali i narušavanje reputacije.

Kad su Amerikanci otkrili šta prevozi, tanker sa iranskom naftom je, piše list, odjednom postao „vruća roba“ koju niko ne želi da prihvati i već sedam dana plovi Jadranom, sa zasad neizvesnom sudbinom.

Prvo je, piše list, 4. maja stigao gotovo do Omišlja, gde je, po brodskom rasporedu, trebalo da iskrca teret u Jadranski naftovod (Janaf).

Ali je američka organizacija i lobistička grupa UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris, preko koje je angažovan tanker, i Luci Rijeka.

Tanker, koji plovi pod zastavom Paname, odmah potom se vratio do Jonskog mora, ali je u nedelju ponovno krenuo u Jadran.

Nešto nakon ponoći u ponedeljak ponovno je bio na ulasku u Omišaljski zaliv, a juče u podne nalazio se na poziciji tankerskog sidrišta kraj Janafa ili pilotske stanice između Krka i Kostrene.

U Janafu kažu da im nije najavljen dolazak broda, „ni sada ni u ranijem terminu“, a slovenačka agencija Capris, koja upravlja brodom, odbija da komentariše slučaj i ne želi da imenuje kupca nafte i finalno odredište.

Šefica u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera Cler Jungman sumnja da tanker prevozi iransku naftu koju je 2. aprila u vodama istočno od Singapura ukrcao prenosom s broda koji je naftu ukrcao direktno sa ostrva Karga u Iranu. Kaže da je tipično da se iranska nafta prebacuje u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaju dalje prema Kini. „Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj“, kazala je ona.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1044121’, content_type: ‘product’});