08/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

SVE VIŠE DECE OBOLELO OD VIRUSA GRIPA: Obratite pažnju na ove simptome

SVE VIŠE DECE OBOLELO OD VIRUSA GRIPA: Obratite pažnju na ove simptome

Ilustracija, Foto: Profimedia

U domovima zdravlja u Beogradu sve je više obolelih od virusa gripa, koji je počeo da se širi i među decom predškolskog i školskog uzrasta.

– Na dnevnom nivou se obavi veliki broj pregleda po ambulantama, u proseku od 200 do 300 pregleda na svakom punktu u Domu zdravlja Palilula – rekla je za Tanjug Aneta Jovanović, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“.

– Ukupno u poslednje dve nedelje bude od 1.000 do 1.200 pregleda dece za celu pedijatriju na Paliluli i uglavnom dve trećine dece imaju simptome ili virusa gripa ili stomačnog virusa. Registruje se kod 50 odsto dece školskog i 50 odsto dece predškolskog uzrasta – kazala je Jovanović.

Ističe da simptomi gripa pre svega podrazumevaju jako povišenu telesnu temperaturu, od 39 do 40, sa bolom u grlu, praćeno zapušenošću nosa, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u mišićima, zlobovima i da deca mogu čak i da povraćaju i da imaju prolivaste stolice.

Kaže da roditelji treba da se što pre jave sa decom na pregled, jer je važno da odmah krenu sa rehidratacijom, nadoknadom elektrolita kod deteta.

– Najvažnije je da se nadoknađuje tečnost, u vidu elektrolitnih rastvora, supica, laganije iskrane i da brufenom ili paracetamolom obaraju telesnu temeperaturu, kao i da dete miruje – rekla je Jovanović.

(INFO / Agencije)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1021049’, content_type: ‘product’});