17/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

SVE UČESTALIJI NAPADI NA SRBE NA KiM: Kamenovan autobus sa povratnicima, putnici prestravljeni

SVE UČESTALIJI NAPADI NA SRBE NA KiM: Kamenovan autobus sa povratnicima, putnici prestravljeni

Kancelarija za Kosovo i Meotohiju saopštila je da je humanitarni autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Kosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik.

Ovim besplatnim prevozom koji finansira Kancelarija za KiM Srbi iz Osojanase prevoze u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove,zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.

– Tek pukom srećom u napadu nije bilo povređenih, ali su putnici izrazito uznemireni i zastrašeni nakon ovog incidenta. Vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj – ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da su Srbi povratnici posebno osetljiva kategorija stanovnika na Kosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uzuzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka.

– Šta je kome grupa putnika povratnika zasmetala, da su postali meta albanskih huligana i ekstremista? Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Kosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike, test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na KiM, da svoj zadatak i ispune-pitaju iz Kanccelarije za KiM i dodaju da posebno zabrinjava što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca, čime bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom.Naprotiv, od predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini, ocenjuje Kancelarija za KiM, imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu.

– Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu i apeluje na predstavnike međunarodnih organizacija koji deluju na prostoru KiM da ovaj incident javno i jasno osude i podignubezbednost Srba na viši nivo-zaključuje se u saopštenju Kancelerije za KiM.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);