05/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

ŠTA TO PASULJ IMA ŠTO JE DOBRO ZA NAŠE ZDRAVLJE? Svi smo ga POTCENILI

NI SLUČAJNO NEMOJTE DA BACATE PRVU VODU U KOJOJ SE KUVA PASULJ: Malo ko zna za šta sve MOŽE DA BUDE KORISNA

Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Iako se već dugo govori da je konzumacija pasulja dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici. Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

Zašto je pasulj dobar za zdravlje?

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja sedmično.

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti stanice od raka i usporava rast tumora. Istraživači na „Harvard School of PuINFO Health“ su izjavili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.

Prebrnac, Pasulj, Kuhinja
foto: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic

Što to čini pasulj tako zdravim?

Pasulj je dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, i ne sadrži zasićene masti i holesterol.

Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Prebrnac, Pasulj, Kuhinja
foto: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic

Koje su vrste pasulja najzdravije?

Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1020057’, content_type: ‘product’});