16/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

SRPSKI DRONOVI NA NAJVEĆEM BUGARSKOM SAJMU BEZBEDNOSTI: Obišao ih predsednik Bugarske Rumen Radev

SRPSKI DRONOVI NA NAJVEĆEM BUGARSKOM SAJMU BEZBEDNOSTI: Obišao ih predsednik Bugarske Rumen Radev

U Plovdivu u Bugarskoj danas je otvorena najveća bugarska međunarodna odbrambena i bezbednosna izložba HEMUS 2022.

Svoje mesto na izložbi zauzela je i kompanija PR-DC, koja će u Plovdivu posetiocima predstaviti svoje dronove iz serije IKA. Izlaganje na HEMUS-u, za ovu kompaniju dolazi odmah nakon Sajma nauke i tehnike u Beogradu, koji je održan prethodne nedelje.

PR-DC

Bugarski predsednik obilazi srpske dronove

Ovo je za nas prvi sajam ili izložba u nekoj od zemalja regiona, a veoma je značajno što je Bugarska članica Evropske unije, što nam otvara vrata na novo tržište. Do sada smo uglavnom bili fokusirani na azijsko tržište i sajmove poput Dubai Expo i UMEX u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nestrpljivi smo da vidimo konkurenciju dronova među ovim izlagačima i radujemo se razmeni znanja i tehnologija sa ostalim kompanijama koje se bave proizvodnjom bespilotnih letelica – kaže Miloš Petrašinović, inženjer iz PR-DC.

Hemus 2022 svečano je otvoren danas, a među visokim zvanicama na otvaranju bio je i predsednik Bugarske Rumen Radev. Prilikom obilaska sajma, obišao je i štand PR-DC i naši mladi inženjeri imali su priliku da sa predsednikom Radevom razmene nekoliko rečenica o svojim dronovima i drugim proizvodima.

Izložbu u Plovdivu posetiće brojne delegacije iz 68 zemalja, predstavnici NATO i EU agencija, Evropske odbrambene agencije (EDA), Evropske komisije, domaćih i međunarodnih institucija, agencija i organizacija, privredni predstavnici, kao i predstavnici kompanija i komercijalnih organizacija.

PR-DC

Bugarski predsednik Rumen Radev obilazi srpske dronove

Dronovi koje proizvodimo su multifunkcionalni i imaju višestruku primenu u različitim industrijama. Ove nedelje u Bugarskoj imamo priliku da vidimo kako stoje naši dronovi u poređenju sa onima iz privredno najrazvijenijih zemalja Evrope koji se koriste u odbrambenoj industriji. U julu sve nas iz PR-DC očekuje i na neki način ispunjenje studenskih snova, jer ćemo nastupiti i na najčuvenijem sajmu avijacije na svetu Farnborough International Airshow u Londonu – ističe Petrašinović.

Iz kompanije ističu da se prilikom svakog nastupa na inostranim sajmovima trude da što je više moguće promovišu Srbiju kao zemlju naprednih tehnologija. “I u Bugarskoj su mnogi učesnici istakli da su iznenadjeni tehnologijama koje koristimo u proizvodnji i činjenicom da su svi naši dronovi napravljeni u Srbiji. Upravo zbog toga su ovakve izložbe dragocene ne samo za našu kompaniju, već i za čitavu zemlju jer se širi glas o Srbiji kao centru visokih tehnologija i mašinskog inženjerstva”, rekao je Miloš Petrašinović.

Naredno mesto na kome će PR-DC predstaviti svoje dronove je sajam Eurosatory u Parizu, sredinom ovog meseca. Podsećamo, kompanija PR-DC je za nepune dve godine postojanja uspela da pomeri granice domaće proizvodnje bespilotnih letelica i pozicionira se kao apsolutni lider među privatnim kompanijama u ovoj oblasti. Ističe se i izuzetna saradnja sa univerzitetskom zajednicom, pa tako kompanija ima potpisane sporazume sa Mašinskim fakultetom i Saobraćajnim fakultetom Univerziteta u Beogradu o zajedničkim istraživanjima, učešćem na različitim projektima i sajmovima i prijemu studenata na stručnu praksu.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);