25/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

SRBIJA DA BUDE NA OPREZU: Sledi nam još zemljotresa, očekuje nas TURBULENTAN PERIOD!

ZEMLJOTRES POGODIO KOSOVO I METOHIJU: Epicentar potresa kod Prizrena

U petak su u Srbiji registrovana dva zemljotresa. Prvi je u okolini Čačka zabeležen u 9:20 časova magnitude 2.6 jedinica Rihterove skale, a drugi u 21:40 časova na oko 20 kilometara od Kruševca, magnitude 3,9 stepeni Rihterove skale.

Meteorolog Ivan Ristić koji se bavi istraživanjem pomeranja tla stiče da i dalje treba biti na oprezu i da su novi potresi mogući i narednih dana.

 Iako nema naknadnih potresa nakon zemljotresa u Kruševcu, zbog toga što je bio jači od prethodnog u Čačku i što se dogodio vrlo brzo nakon njega treba biti na oprezu i dalje – ističe Ristić za Informer.

Zemljotresi će biti češći!

Kako objašnjava, nije uobičajeno da imamo zemljotrese u ovo doba godine, ali zbog pojačane aktivnosti planete Zemlje dolazi i do pojačane sezimičke aktivnosti odnosno čestih potresa i u maju.

– Nalazimo se u periodu pojačane aktivnosti planete Zemlje koje će trajati do 2030 godine. Očekuje nas turbulentan period sa čestom pojavom zemljotresa, erupcija vulkana i daljim porastom globalne temperature. Posle 2030. godine doći će do postepenog smanjivanja broja i intenziteta zemljotresa i eurupcija vulkana kao i do postepenog pada temperature na planeti Zemlji. –

U poslednjih 100 godina na području Srbije dogodilo se deset zemljotresa magnitude veće od 5 stepeni Rihterove skale. Potresi su uglavnom bili na proleće i u jesen, a ni jedan od tih zemljotresa nije bio tokom zime. Epicentar je uglavnom bio u okolini Kopaonika ili u centralnoj Srbiji.

Podsetimo, snažan potres pogodio je područje Hercegovine 22. aprila jačine 6,1 stepen po Rihteru u kom je poginula devojka Elmira Sefo. Nakon njega, na području Hercegovine zabeleženo je nekoliko zemljotresa, a oštećeno je oko 800 objekata čija je šteta višemilionska, piše Informer.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);