30/06/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

ŠOKANTNA ODLUKA REDITELJA „DARE IZ JASENOVCA“

POČELO SNIMANJE NASTAVKA "DARE IZ JASENOVCA"

Foto: Printscreen/youtube

Gaga Antonijević doneo je odluku da u novom filmskom ostvarenju prikaže sudbinu Srba i istorijske činjenice o kojima se nije dovoljno pričalo, jer je taj zločin nad srpskim stanovništvom pokušao da se, kao i mnogi drugi, zataška.

Film “Dara iz Jasenovca” potresao je gotovo sve koje su ga gledali, a koji govori o stradanju srpskog naroda tokom perioda Drugog svetskog rata.

U Novom jutru emitovan je prilog sa snimanja serije Dara iz Jasenovca. Voditeljka Irina Vukotić je razgovarala na snimanju serije sa rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem i glumicom Mirjanom Mirom Karanović koja u seriji glumi Daru, ženu koja se nakon 50 godina susreće sa svojim bratom Budom, sa kojim se na kraju filma razdvojila. Serija se snima u Baru i u Risnu.

– Nama je želja bila da tu priču na neki način zaokružimo. Dakle, Budo i Dara se na kraju filma odlaze u neku budućnost, ne znamo kakvu, ne znamo koje su ih sudbine zadesile, i naravno da je bila tragična sudbina i te dece koja su spašena iz lanca logora Jasenovac, jer mnogi od njih su završili po nekim tuđim kućama, gde su pokršteni, jednostavno su rasla ne znajući za svoje poreklo, za svoju rodbinu – rekao je Gaga, a potom se osvrnuo na glumicu Mirjanu Karanović koja igra glavu ulogu u seriji:

Predrag Gaga Antonijević
foto: Pink TV Printscreen

– Mirjana Karanović igra glavnu ulogu, igra Daru 50 godina kasnije i Marko Gvero koji igra Budu. Mira je bila jedini moj izbor, ona i ja godinama sarađujemo i jednostavno mislim da je to jedna genijalna glumica i svaki put kada igramo zajedno iznova me iznenađuje – rekao je Gaga.

– Već se vidi u kom je pravcu to krenulo, biće naravno i teško i dramatično jer ova poriča ne može drugačija da bude, ali će opet biti emotivno i istorijski vrlo tačno. Važna je ta Zadarska kristalna noć zato što je to jedan momenat gde je srpski živalj proterivan iz urbanih sredina, i to je zapravo i najava novog neonacizma koji se pojavio u Hrvatskoj devedesetih godina – zaključio je on.

Na pitanje Irine Vukotić zbog čega je odustao od prvobitne ideje da se Dara i Buda sretnu u Oluji, Antonijević je rekao:

– Meni se to učinilo kao zbeg na zbeg, imamo gde ih teraju u Jasenovac, a ovamo ih tearaju iz… Nekako mi se ovo činilo kao bolja najava, mislim da je to isto jako važno, a nekako skoro da istorijski nije dovoljno prikazano, i nametnulo se samo od sebe kao jedna mnogo bolja uvertira za seriju Dara iz Jasenovca – ispričao je Antonijević.

Mira je pre svega gledala film i veoma je emotivno delovao na nju, bila je baš potresena, i mislim da je to i najveći razlog što ona radi seriju, jer je mala Bilja Čekić dala neku emociju, neki osnov na koju mi moramo svi da se nadogradimo – dodao je Gaga.

Mirjana je takođe govorila o seriji, te istakla da da joj se veoma dopala priča glavnih junaka.

– Ja sam gledala taj film, i ne znam da li možda nisam očekivala tako mnogo, kao i mnogi gledaoci, i onda mi se dopala ta vrlo intimna priča glavnih junaka i to što su oni doživljavali – ispričala je Mira.

Ona je zaista posebno dete, veoma je talentovana. Impresivno je da je ta devojčica ušla u tu priču koju je teško zamisliti, a kamoli učestovati – rekla je Mira o mladoj glumici Biljani Čekić.

Mirjana Karanović
foto: Printscreen Pink TV

Mira je potom otkrila da joj je jako bitno da u scenariju postoji prava emocija kako bi ona to mogla da prenese na publiku, a tom prilikom i da se poveže sa delom.

Irina je sa Dragoslav Bokanom razgovarala o Zadarskoj kristalnoj noći kada je preko 2000 naoržanih hrvata krenulo na Srbe u Zadru. Naime, Irina je istakla da je u razgovoru sa Gagom Antonijevićem saznala da je on koautor ideje da se Dara i Budo sretnu u Zadarksoj kristalnoj noći:

– Mi smo razgovarali o tom događaju koji nosi u sebi nešto jako i strašno, a to je ta Zadarska kristalna noć kada se sve desilo u jednoj noći u jednom danu. Tada ništa nije bilo važno, da li je neko radio za Hrvate ili ne, važno je bilo da je Srbin, i 2000 Hrvata koji su lomili, uništavali, a strašno je to što su ostali koji nisu Srbi ćutali. Malo ko zna za ovaj događaj, a svi znamo da je Zadar nama istorijski jako bitan, zato sam ja i dao taj predlog – rekao je Bokan.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1048415’, content_type: ‘product’});