03/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

SMANJUJU ZAVISNOST OD RUSKIH ENERGENATA: Britanci planiraju da izgrade osam novih nuklearnih reaktora

SMANJUJU ZAVISNOST OD RUSKIH ENERGENATA: Britanci planiraju da izgrade osam novih nuklearnih reaktora

Britanija planira da izgradi osam novih nuklearnih reaktora i da proširi proizvodnju energije iz vetra, kako bi smanjila zavisnost od nafte i prirodnog gasa iz Rusije i drugih stranih dobavljača nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Ove planove je objavio danas premijer Boris Džonson kao deo nove strategije energetske bezbednosti zemlje, kojom se predviđa i ubrzani razvoj projekata solarne energije i vodonika, izveštava agencija AP.

Vlada je saopštila da želi da skoro utrostruči kapacitete proizvodnje nuklearne energije na 24 gigavata do 2050. godine.

Dosimo smele planove za povećanje i ubrzanje dostupnosti čiste i bezbedne energije proizvedene u Britaniji i za Britaniju, iz novih nuklearnih pogona i vetroparkova na moru u narednoj deceniji – rekao je Džonson.

Dodao je da će realizacija tih planova smanjiti britansku zavisnost i izloženost volatilnosti međunarodnih cena energije koje ne može da kontroliše.

Nova strategija je usledila nakon oštrog rasta cena nafte i prirodnog gasa na tržištima zbog zabrinutosti da bi isporuke iz Rusije, posle njenog napada na Ukrajinu, mogle da opadnu.

Visoke cene energije dovele su do skoka troškova života u Britaniji, gde su cene gasa i struje za domaćinstva ovog meseca podignute za čak 54 posto.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);