30/06/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

SI ĐINPING Zemlje BRIKS-a treba da odbace hladnoratovski mentalitet

SI ĐINPING Zemlje BRIKS-a treba da odbace hladnoratovski mentalitet

Si Đinping, Foto: Kineski radio Internacional

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u četvrtak zemlje BRIKS-a da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju.

Tokom obraćanja na otvaranju sastanka ministara spoljnih poslova te organizacije napomenuo je da se kombinuju uticaji velikih promena i pandemije neviđene u jednom veku, a faktori nestabilnosti, neizvesnosti i nesigurnosti se povećavaju u međunarodnoj situaciji, prenosi Kineski radio Internacional.

-Uprkos tome, mir i razvoj ostaju nepromenljiva tema vremena, rekao je Si.

-Težnja ljudi širom zemalja za boljim životom ostaje nepromenjena, a istorijska misija međunarodne zajednice da teži solidarnosti i saradnji u kojoj svi dobijaju ostaje nepromenjena, dodao je. Kineski predsednik je pozdravio grupu BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) kao pozitivnu, inspirativnu i konstruktivnu silu u međunarodnoj zajednici. Si je rekao da zemlje BRIKS-a treba da učvrste uverenje, da se bore protiv oluja i talasa i da preduzmu stvarne akcije za promovisanje mira i razvoja, podržavanje pravičnosti i pravde i zalaganje za demokratiju i slobodu. – Zemlje BRIKS-a treba da ojačaju političko međusobno poverenje i bezbednosnu saradnju i da održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, rekao je Si.

-Pet zemalja takođe treba da se suprotstave hegemonizmu i politici moći, da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i da rade zajedno na izgradnji globalne zajednice bezbednosti za sve, dodao je. Ministri spoljnih poslova BRIKS-a u četvrtak su imali i dijalog sa ministrima spoljnih poslova zemalja u razvoju u formatu “BRIKS+“.

(INFO/Kineski radio Internacional)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1050981’, content_type: ‘product’});