29/11/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

SAD: Sudija naredio vlasniku da sruši istorijsku fabriku automobila ‘Pakard’ u Detroitu!

SAD: Sudija naredio vlasniku da sruši istorijsku fabriku automobila 'Pakard' u Detroitu!

Fabrika, Foto: Printscreen

Sudija je naložio rušenje propalih zgrada nekada znamenite fabrike luksuznih automobila „Pakard“ u Detroitu, utvrdivši da su postale „javna opasnost“.

Sudija Okružnog suda okruga Vejn, Brajan Saliven, napisao je u nalogu da peruanski vlasnik fabrike, Fernando Palasuelo i njegova kompanija „Arte Ekspres Detroit“ moraju ukloniti svo smeće i ostatke s prostranog terena i srušiti sve zgrade na istočnoj strani Detroita.

Naredba od 31. marta proglašava da je više od 30 parcela u vlasništvu Palasuela „javna opasnost koja ometa zajednička prava šire javnosti, znatno ugrožavajući javno zdravlje, sigurnost i dobrobit“.

Radovi na rušenju i uklanjanju moraju da počnu u roku od 42 dana od Salivanovog naloga, a čišćenje bude završeno u roku od 90 dana. Ako posao ne bude završen, Grad je ovlašćen da to uradi, a Palasuelo će biti odgovoran za troškove u milionima dolara.

„Naredba sudije Salivana dovodi nas korak bliže ka konačnom rešavanju opasnih i oštećenih delova fabrike ‘Pakard’. Palasuelo nije uradio praktično ništa otkako ju je kupio putem prinudne prodaje kao zaplenjenu 2013. godine, a nagomilao je više od milion dolara neplaćenih računa za odvodnjavanje, porez na imovinu i suzbijanje štetočina“, rekao je u sredu jedan sudski savetnik.

Grad Detroit je odlučan u nameri da se zauvek oslobodi tog ogromnog uništenog kompleksa.

Izgrađenu početkom 20. veka, fabriku „Pakard“ je projektovao znameniti američki industrijski arhitekta Albert Kahn (1869-1942). Ta kompanija je od 1920-ih godina bila dominantni proizvođač luksuznih automobila u SAD, a do 1940-ih imala je 36.000 zaposlenih.

Poslednji auto je tamo napravljen krajem 1950-ih godina, a potom su zgrade korišćene kao skladišta, ili za druge proizvodne i male industrijske projekte.

Grad Detroit je zaplenio većinu imovine „Pakarda“ 1994. godine pošto bivši vlasnici nisu platili zaostale poreze.

Vremenom je to mesto postalo jedno od najugroženijih područja u gradu jer su se gomilale odbačene automobilske gume, hiljade cipela iz propale proizvodnje, stari televizori i drugi otpad odlagan u zgrade i oko njih.

Palasuelo je kupio imovinu „Pakarda“ 2013. za 405.000 dolara na aukciji okruga Vejn radi nadoknade zaostalog poreza. On je tada rekao da planira da obnovi i ponovo otvori kompleks od 37 hektara kao komercijalni, stambeni i kulturni.

Palasuelo je 2014. rekao za Asošijeted pres da bi ukupni troškovi preuređenja trebalo da budu blizu 350 miliona dolara što bi platilo rentom koju ima od svojih projekata u Limi, u Peruu.

Ali, nije uspeo da prikupi neophodna sredstva za projekat i 2016. je tražio od Gradskog veća da odobri 12-godišnje zamrzavanje naplate poreza.

(INFO/Beta)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1019885’, content_type: ‘product’});