20/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

SAD PRED SLOMOM ZBOG REKORDNE INFLACIJE! Amerikanci dužni 16 biliona dolara, A BAJDEN UKRAJINI ŠALJE 40 MILIJARDI!

SAD PRED SLOMOM ZBOG REKORDNE INFLACIJE! Amerikanci dužni 16 biliona dolara, A BAJDEN UKRAJINI ŠALJE 40 MILIJARDI!

Koliko je čitava situacija kritična pokazuje i činjenica da su potrošačke cene na godišnjem nivou porasle više od osam odsto.

To je, potpuno očekivano, dovelo do ekstremnog nezadovoljstva građana, ali i mnogih pripadnika američke političke elite, posebno zbog činjenice da je baš u trenutku objavljivanja poražavajućih brojki saopšteno i da je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini „u pokušaju da se obezbedi redovan dotok oružja u tu zemlju i pruži podrška Kijevu u borbi s Rusijom“.

Među prvima koja je javno napala predsednika SAD zbog te činjenice jeste bivša viceguvernerka države Njujork Betsi Makofi, koja je istakla da je politika Bajdenove administracije kriva za prehrambenu inflaciju, koja odlazak Amerikanaca u supermarket pretvara u čisto mučenje.

Predsednik daje prioritet očuvanju klime i nekim drugim stvarima, a ne vašoj sposobnosti da prehranite porodicu – rekla je Makofijeva za Njujork post i dodala da

Tanjug/AP

 

 

Bajdenovi pokrovitelji u medijima krive prave razloge za rast cena.

– Amerikanci su zatečeni nizom lažnih objašnjenja Bele kuće. Prvo je Bajden za to okrivio proizvođače nafte, zatim zaveru s prerađivačima mesa, a zatim i Putinovo povećanje cena – navela je bivša viceguvernerka, navodeći da situacija mora da se preokrene čvrstom monetarnom politikom i zaustavljanjem nekontrolisanih federalnih rashoda.

Njena reakcija došla je nakon što je američki predsednik izašao pred građane priznavši da se privreda Sjedinjenih Država nalazi pred kolapsom, ali da je on spreman da mu stabilizacija ekonomske situacije predstavlja prioritet.

Znam da porodice širom Amerike pate zbog inflacije i razumem ih. Stvarno ih razumem. Želim da svaki Amerikanac zna da veoma ozbiljno shvatam taj problem. Do rasta inflacije je došlo zbog pandemije KOVID-19, zajedno s problemima u lancu snabdevanja i ruskog rata protiv Ukrajine. Posao Federalnih rezervi je da kontroliše inflaciju – branio se Bajden, koji je zatim morao da odgovori i na neprijatno pitanje novinara CNN Džeremija Dajmonda da li je njegova administracija odgovorna za takvo katastrofalno stanje.

– Mislim da je naša politika pomogla, a ne nanela bol – bio je kratak Bajden, koji ipak nije najavio nove političke mere u govoru održanom dan pre objavljivanja novih podataka o maloprodajnim cenama.

Ipak, ponovio je šta je dosad uradio da bi zaustavio rast inflacije, a što je podrazumevalo izvlačenje naftnih rezervi i donošenje hitnih mera za povećanje prodaje bio-goriva tokom leta. Istakao je i svoje predloge da se povećaju porezi za milijardere i snize cene lekova na recept.

Spreman da se okrene Kini?

Džo Bajden je najavio da bi mogao da ukine tarife uvedene na uvoz kineske robe da bi se pomoglo da rastuća inflacija u SAD bude stavljena pod kontrolu. To bi značilo da bi aktuelni šef SAD mogao da ukine još jednu meru koja je donesena u vreme njegovog prethodnika Donalda Trampa, a kojom je on nameravao da „obuzda“ jačanje Kine i kazni je zbog monopola na tržištu. Američki ekonomisti su podeljeni u stavu da li bi ukidanje pomenute mere doprinelo „hlađenju“ inflacije.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);