16/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

RADNICI FIJATA UPRAVO NA SASTANKU SA ČLANOVIMA VLADE: Kakva je sudbina kragujevačke fabrike?

RADNICI FIJATA UPRAVO NA SASTANKU SA ČLANOVIMA VLADE: Kakva je sudbina kragujevačke fabrike?

Fijat, Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Beogradu sa predstavnicima sindikata Fijata u Vladi Srbije.

Sastanak u zgradi vlade počeo je nešto posle 13 časova, a prisustvuju i ministarka za rad Darija Kisić, ministarka privrede Anđelka Atansković, predstavnici Ministarstva finansija i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić

Samostalni sindikat FAS saopštio je ranije da je protest radnika Fijata, koji je bio zakazan za 26. maj, odložen zbog poziva gradonačelnika tog grada da zajedno sa njim u ponedeljak prdstavnici sindikata idu na pregovore kod predsednice vlade o budućnosti radnika Fijata.

Iz Sindikata FAS su, kako se navodi u saopštenju koje je preneo Savez samostanih sindikata Kragujevca, pozvali menadžment kompanije Stelantis da do ponedeljka, 30. maja, ne preduzima nikakve radnje u cilju promene statusa radnika.

Planirano je da na pregovorima učestvuju i dva druga sindikata koja deluju u kompaniji, kao i zainteresovana grupa radnika.

„Tražimo da se država ne ponaša kao medijator, već kao suvlasnik u kompaniji, u koju ulaže svoj novac i da shodno tome zaštiti radnike, odnosno svoje građane“, naveli su iz sindikata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će država za deo radnika Fijata u Kragujevcu koje bude otpustio Stelantis ili sami napuste posao jer su nezadovoljni ponuđenim uslovima, obezbediti posao u novoj nemačkoj kompaniji u tom gradu.

Na pitanje novinara šta će biti sa radnicima Fijata u Kragujevcu, Vučić je rekao da treba imati u vidu da ne živimo u eri socijalističkog samoupravljanja i da država više ne upravlja Fijatom u Kragujevcu, kao ni Fijat, već konzorcijum Stelantis, u kome je i Fijat jedan deo.

Vučić je istakao da Stelantis donosi poslovne odluke i da je dobro što žele da prave električni automobil u Kragujevcu, zbog čega će i Kragujevac imati više novca i radnici značajno veće plate.

„Mi ćemo gledati da svim radnicima koji budu time nezadovoljni ili ako oni (Stelantis) hoće 200, 300 ili 400 ljudi da otpusti, da tim ljudima obezbedimo dodatni posao pošto dovodimo jednu novu nemačku kompaniju u Kragujevac“, istakao je Vučić.

(INFO / Agencije)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1057905’, content_type: ‘product’});