20/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

PONOVO SE OGLASIO SIJARTO: Poručio Evropi da mora značajno da pojača zaštitu svojih granica

PONOVO SE OGLASIO SIJARTO: Poručio Evropi da mora značajno da pojača zaštitu svojih granica

Peter Sijarto, Foto: Profimedia

Evropa mora značajno da pojača zaštitu svojih granica i bolje se pripremi protiv terorizma, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je na konferenciji UN o borbi protiv terorizma u Malagi na jugu Španije, na kojoj je i šef srpske diplomatije Nikola Selaković, poručio da povećana aktivnost terorističke grupe Islamska država i radikalizacija koja bi mogla da proistekne iz moguće predstojeće nestašice hrane predstavlja značajnu pretnju za kontinent.

Peter Sijrto
Peter Sijrtofoto: Profimedia

Evropa se suočava sa brojnim bezbednosnim izazovima, rekao je Sijarto tokom konferencije, navodeći rat u Ukrajini i nestabilnost u južnom susedstvu kontinenta, saopšteno je iz mađarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Evropa ne sme da dozvoli da rat u Ukrajini u potpunosti skrene njenu pažnju sa onoga što se dešava na njenom jugu, dodao je mađarski ministar, prenosi MTI.

Sijarto je rekao da rat u Ukrajini takođe predstavlja značajan izazov u pogledu borbe protiv terorizma, nakon što je Islamska država pozvala svoje sledbenike da iskoriste ovaj sukob i izvedu napade u Evropi.

Još jedan važan faktor, rekao je on, jeste to što Rusija i Ukrajina učestvuju sa 15-16 odsto svetskog izvoza žitarica, za koji se očekuje da će značajno opasti u narednim mesecima.

To će dovesti do problema u snabdevanju hranom na mestima gde je bezbednosna situacija već nestabilna, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da izazove dalju destabilizaciju u Africi i pojedinim zemljama Bliskog istoka, što bi dovelo do širenja ekstremističkih ideologija i terorizma.

Mađarski ministar je naveo da bi napore UN u borbi protiv terorizma trebalo značajno ojačati, jer bi se u suprotnom Evropa suočila sa ozbiljnim pretnjama terorizma u bliskoj budućnosti.

Sijarto je rekao da bi UN trebalo da izdvoji više finansijskih sredstava za borbu protiv terorizma.

( INFO / Agencija )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1043771’, content_type: ‘product’});