25/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

POLOŽENI VENCI POVODOM DANA SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Ovaj dan je podsećanje budućim generacijama šta se sve dešavalo (FOTO)

POLOŽENI VENCI POVODOM DANA SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA:  Ovaj dan je podsećanje budućim generacijama šta se sve dešavalo (FOTO)

Povodom Dana sećanja na žrtve holokausta u Beogradu, 10. maja, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan i predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks položili su danas vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Vesić je podsetio da su na današnji dan pre 80 godina, nacistički okupatori Beograda proglasili prestonicu gradom bez Jevreja i naveo da nisu bili u pravu, jer je jedan deo jevrejske zajednice preživeo holokaust.

beograd.rs

Spomenik žrtvama Holokausta

Na njihovu žalost nisu bili u pravu, jedan deo članova naše jevrejske zajednice preživeo je užase holokausta i Drugog svetskog rata – kazao je Vesić.

Naveo je da je na Starom sajmištu stradao najveći deo jevrejske zajednice, uključujući žene i decu, koji su ubijeni na surov način.

Vesić je istakao da je pre osam godina Grad Beograd doneo odluku da ovaj dan posveti sećanju na stradale u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

Veoma je važno da obeležavamo ovaj dan, jer time ne odajemo samo pijetet žrtvama i onima koji su stradali bez bilo kakve krivice, već je ovaj dan i podsećanje budućim generacijama šta se sve dešavalo – kazao je Vesić.

Dodao je da buduće generacije moraju kroz obrazovni sistem da uče o tome šta se dešavalo u prošlosti i da se istorijske činjenice ne smeju menjati.

Sa velikim ponosom i sa velikim tugom obeležavamo današnji dan, srećni što je danas sa nama jevrejska zajednica i ambasador Izraela, jer ovo je dokaz da taj zločinački plan nije uspeo – istakao je Vesić.

beograd.rs

Vesić položio venac na spomen obeležje

Predsednik Jevrejske opštine Aron Fuks izrazio je zadovoljstvo što se Grad Beograd seća stradalih sugrađana, koji su stradali između 1941 i 1942. godine.

Iako je veliki broj Jevreja stradao u holokaustu, neki su i preživeli i njihovi potomci su danas svedoci da je u prestonici nekada živela zajednica – kazao je Fuks.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);